Gartley-patronen
Het zogenaamde Gartley-patroon is een geavanceerdere versie van een gewone ABCD-formatie. Het Gartley-patroon wordt door veel professionele technische handelaren gebruikt, die vaak hun eigen aanpassingen aan deze klassieke indicator hebben toegevoegd. Een van hen is de Amerikaanse speculant Larry Pesavento, die onder meer in het Deense radioprogramma Millionærklubben op Radio24/7 zijn opwachting maakte. [table “9” not found /]
De afsluiting van een Gartley-patroon is vergelijkbaar met die van een ABCD-formatie, maar in tegenstelling tot een ABCD-beweging begint het Gartley-patroon met een opwaartse of neerwaartse trend. De ABDC-beweging zelf moet daarom worden gezien als een kleine correctie omhoog of omlaag ten opzichte van de vorige trend, waarna een trader verwacht dat de trend zich zal voortzetten. In figuur 1 hieronder beweegt de voorgaande trend van punt X naar punt A.
Voor het Gartley-patroon gelden dezelfde voorwaarden als voor een ABCD-formatie, maar met de volgende toevoegingen: 1. Punt D kan niet hoger/lager liggen dan punt X 2. Punt B kan niet hoger/lager liggen dan punt X. Een Gartley-patroon kan natuurlijk zowel stijgen als dalen. Een stijgend patroon begint met een opwaartse trend vanaf punt X naar punt A, een dalend patroon juist met een neerwaartse trend tussen deze punten. De daaropvolgende ABCD-beweging is een correctie, waarna de trend zich voortzet zoals verwacht.
Sommige traders die Gartley-indicatoren gebruiken, doen dit in combinatie met Fibonacci-niveaus. Daarmee hopen zij meer zekerheid te krijgen bij het doen van transacties. Het komt echter niet vaak voor dat een perfect Gartley-patroon precies overeenkomt met keerpunten op de corresponderende Fibonacci-niveaus.
Sommige traders kiezen er daarom voor om de nadruk te leggen op Fibonacci-niveaus in plaats van op hoe nauwkeurig het ABCD-patroon is. Hierbij wordt typisch aangenomen dat de afstand tussen punt A en punt B identiek moet zijn aan de afstand tussen punt C en punt D, terwijl de Fibonacci-niveaus op de juiste punten worden geraakt. In de volgende video wordt uitgelegd wat Fibonacci- en Gartley-patronen zijn: https://www.youtube.com/watch?v=dtM2Z6_EbDQ