Koop Bitcoin in 2020: zo investeert u in de grootste cryptocurrency ter wereld

Er zijn weinig financiële instrumenten die meer aandacht krijgen dan Bitcoin. Een groot deel van de interesse is gebaseerd op de enorme stijgingen die de cryptocurrency een paar jaar geleden doormaakte. Tien jaar geleden zou u ongeveer € 50 hebben betaald voor 1.000 bitcoins. Als u deze positie tot vandaag had behouden, zou uw investering enkele miljoenen euro’s waard zijn geweest. Dat is achteraf natuurlijk makkelijk spreken.

Die enorme stijgingen waren het grootst aan het begin van de jaren 2010, maar dat wil niet zeggen dat u sindsdien niet aan Bitcoin had kunnen verdienen. In 2019 steeg Bitcoin met maar liefst 89 procent. Tegelijkertijd is het belangrijk om te vermelden dat de koersschommelingen groot zijn, zelfs in relatief korte tijdsperiodes. Maar juist deze volatiliteit lijkt beleggers aan te spreken. De interesse in Bitcoin is tegenwoordig groter dan ooit.

Als u nieuw bent op de cryptocurrency-markt en kennis wilt maken met Bitcoin, is de eenvoudigste manier wellicht om te speculeren op de ontwikkeling van de koers. Dit gaat het makkelijkst met CFD-handel via een gereguleerd en in de EU goedgekeurd online handelsplatform, bijvoorbeeld Markets. Het platform is zeer gebruiksvriendelijk en het is gemakkelijk om te investeren CFD-contracten die de koersontwikkeling van Bitcoin en andere cryptocurrency’s volgen. Bovendien duurt het niet meer dan een paar minuten om een ​​rekening te openen en geld te storten, waarna u direct aan de slag kunt gaan.

Lees onze recensie van Markets om meer te leren over het handelsplatform.

Hieronder ziet u een video over hoe u aan de slag kunt gaan met beleggen in Bitcoin. De video is in het Deens, maar als u een rekening aanmaakt bij Markets kunt u de instructies eenvoudig volgen.

[table “17” not found /]

Later in dit artikel beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over Bitcoin.

  • Hoe koop ik Bitcoin?
  • Hoeveel kost het om Bitcoin te kopen?
  • Wat is Bitcoin en hoe werkt de cryptocurrency?
  • Waarom zou ik Bitcoin kopen?
  • Wat kan ik kopen met Bitcoin?
  • Wat is de koers van Bitcoin?
  • Hoe wordt Bitcoin gecreëerd?
  • Wat is een Bitcoin-wallet en hoe werkt het?
  • Hoe wissel en verkoop ik Bitcoin?

Hoe koop ik Bitcoin?

U kunt Bitcoin kopen op een groot aantal handelsplatformen over de hele wereld. We raden u aan om goed na te denken over welk platform u kiest. Zorg er altijd voor dat u bitcoins (en andere activa) koopt en verkoopt bij gereguleerde brokers. Internetbroker Markets wordt valt onder Europese financiële wetgeving, is goedgekeurd door de EU en een veilige plek om te handelen.

Het handelsplatform heeft een Nederlandse website. Klik op ‘Account aanmaken’ of ‘Ik wil traden’ op de website om te beginnen.

Voer vervolgens uw e-mailadres in en kies een uniek wachtwoord om het eerste deel van het registratieproces te voltooien. Bij Markets kunt u ervoor kiezen om met een demo-account te beginnen om het handelsplatform beter te leren kennen, maar u kunt ook direct met echt geld gaan handelen.

U kunt altijd van account wisselen door rechtsboven op de pagina op ‘CFD Real’ of ‘CFD Demo’ te klikken.

Alle CFD-handel op Markets vindt plaats op het Markets X-platform, maar als u op een ‘normale’ manier in aandelen wilt handelen, dan kunt u daarvoor MarketsI gebruiken. Dit platform wordt ook in het Nederlands aangeboden.

Om een ​​echte rekening te activeren, moet u aanvullende informatie verstrekken en enkele controlevragen beantwoorden. Dit is een vereiste van alle handelsplatformen en wordt door de broker gebruikt om uw ervaring als belegger te bepalen. Voordat u met echt geld aan de slag kunt gaan, moet u een storting doen met een creditcard.

Als u klaar bent om te handelen, zoekt u naar ‘bitcoin’ of ‘BTC’ in het zoekveld op de pagina of u klikt op ‘Crypto’ in het navigatieveld aan de linkerkant. Selecteer het instrument ‘BTCUSD Spot’ om Bitcoin te verhandelen. Hier ziet u een grafiek van de ontwikkeling van Bitcoin in een door u bepaald interval. Markets biedt verschillende handige tools aan die u kunnen helpen bij het nemen van de juiste handelsbeslissingen.

bitcoin markets
De ontwikkeling van Bitcoin in de afgelopen drie maanden op het handelsplatform Markets.

U kunt speculeren op de prijs van Bitcoin, ongeacht of u denkt dat deze gaat stijgen of dalen. Klik op ‘Buy’ als u denkt dat de prijs zal stijgen of op ‘Sell’ als u short wilt gaan.

Nu hoeft u enkel nog het gewenste investeringsbedrag te kiezen. Voer in het middelste veld het aantal eenheden in dat u wilt kopen: 1 staat voor één bitcoin. Onthoud dat de waarde van een bitcoin op het moment van schrijven bijna $ 10.000 is, dus een investering kan erg aan de prijs zijn. Bij Markets kunt u Bitcoin echter aanschaffen in fracties van 0,01.

In de onderstaande schermafbeelding kunt u zien dat we 0,15 bitcoin willen kopen, voor een prijs van $ 1.630,03. De winst of het verlies op de investering zal dan overeenkomen met de prijsstijging of -daling van Bitcoin. Houd er daarnaast rekening mee dat Markets bepaalde kosten in rekening brengt. Klik op ‘Place Order’ als u de positie wilt openen.

Schermafbeelding (2)

Wanneer u speculeert op Bitcoin bij online broker Markets koopt u geen fysieke bitcoins, maar investeert u in een zogenaamde CFD (Contract for Difference). Qua investering is er geen specifiek verschil tussen het fysiek of met een CFD verhandelen van Bitcoin. Het belangrijkste verschil is dat u met een CFD geld kunt verdienen aan zowel stijgende als dalende prijzen. Met andere woorden, met CFD’s kunt u Bitcoin shorten als u denkt dat de koers van de cryptocurrency zal dalen.

Op sommige cryptocurrency-beurzen moet u een zogenaamde Bitcoin-wallet aanmaken om bitcoins te kunnen verhandelen, maar dat is bij Markets niet het geval. Meer informatie over wallets vind u verderop in dit artikel.

Hoeveel kost het om Bitcoin te kopen?

Het is belangrijk dat u weet welke kosten er gepaard gaan met het handelen in Bitcoin. Bij Markets worden deze kosten de ‘spread’ genoemd, het verschil tussen de aan- en verkoopprijs. De onderstaande schermafbeelding illustreert een typische spread.

bitcoin spread

Stel dat u één bitcoin koopt voor $ 10.906,66 (‘Buy’). Direct daarna verkoopt u voor $ 10.816,66 (‘Sell’). Dat betekent dat u $ 10.906,66 – $ 10.816,66 = $ 90 betaalt voor de transactie, wat neerkomt op totale transactiekosten van ($ 90 / $ 10.906,66) × 100 = 0,825 procent.

Bij Markets kunt u met leverage handelen in Bitcoin. Hiervoor worden dagelijkse financieringskosten in rekening gebracht.

Wanneer u een CFD verhandelt op Markets, gaat u eigenlijk een overeenkomst aan met een tegenpartij (het handelsplatform). De CFD stijgt en daalt in waarde, wat overeenkomt met de prijsontwikkeling van de onderliggende activa (Bitcoin). Houd er rekening mee dat er wisselkosten gerekend kunnen worden als u een rekening hebt in een andere valuta dan die van het instrument. Het kan daarom een ​​goed idee zijn om accounts in verschillende valuta aan te houden.

[table “17” not found /]

Wat is Bitcoin en hoe werkt de cryptocurrency?

Bitcoin is een relatief nieuwe cryptocurrency en werd in 2009 uitgebracht door een persoon die het pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikte. Niemand weet wie er achter dit pseudoniem zit, hoewel er in de loop der jaren een aantal mensen waren die claimden Nakamoto te zijn.

Een van de grootste voordelen van Bitcoin is dat u transacties kunt uitvoeren zonder tussenpersonen. Bitcoin wordt in plaats daarvan rechtstreeks van de verzender naar de ontvanger overgemaakt, waardoor de transactiekosten laag blijven. De afgelopen jaren hebben steeds meer gevestigde bedrijven ervoor gekozen om Bitcoin als betaalmiddel te accepteren. U kunt bijvoorbeeld meubels kopen op Overstock of hotels boeken op Expedia en met Bitcoin betalen.

Bitcoin is ook populair vanwege de investeringsmogelijkheden die de cryptocurrency biedt. In 2017 is Bitcoin met meer dan 1.000 procent in waarde gestegen, en in 2020 was er een verschil van bijna 250 procent tussen de hoogste en laagste prijs. Analisten overtreffen elkaar continu in hun voorspellingen over de Bitcoin-prijs, terwijl anderen sceptischer zijn over de waarde en het gebruik van de cryptocurrency. Maar dat het ‘digitale goud’ een spannend investeringsobject is, mag duidelijk zijn.

koersontwikkeling bitcoin
In 2020 was er sprake van grote volatiliteit in de prijs van Bitcoin.
Als gedecentraliseerde valuta is Bitcoin gebaseerd op de zogenaamde blockchain-technologie. Normaal gesproken kan alles wat digitaal bestaat, worden gekopieerd. Met blockchain-technologie is dit onmogelijk. Dit garandeert dat een digitale munt niet meerdere keren kan worden uitgegeven.

Wanneer u Bitcoin gebruikt wordt de transactie verzonden naar het Bitcoin-netwerk waar zogenaamde ‘miners’ deze verifiëren. Het netwerk bestaat uit miljoenen knooppunten die de transacties goedkeuren. Verificatie door derden is dus niet nodig. Alle transacties worden bewaard en openbaar gemaakt, waardoor Bitcoin-gebruikers worden beschermd tegen fraude.

In onderstaande video ziet u meer over Bitcoin.

Elke keer als een transactie wordt voltooid, wordt informatie zoals de afzender, bestemming, datum en tijd verzameld in een zogenaamd blok (block). Dit blok bevat zowel de huidige transactie als vergelijkbare transacties die eerder naar het netwerk zijn verstuurd. De geldigheid van de transacties is dan opgenomen in een beveiligd blok, dat gecontroleerd en bevestigd wordt door de collectieve rekenkracht die de verschillende ‘miners’ bezitten.

Een ‘miner’ is een persoon die zijn of haar rekenkracht geheel of gedeeltelijk gebruikt om complexe wiskundige formules op te lossen. Wanneer een formule wordt opgelost, wordt het hele blok geverifieerd, inclusief alle transacties die het bevat. ‘Miners’ worden betaald in Bitcoin voor hun werk.

Het betreffende blok wordt dan aan het voorgaande blok gekoppeld. Zo ontstaat er uiteindelijk een openbare keten, een blockchain. De namen van de personen die transacties versturen of ontvangen, zijn echter niet openbaar. Dit proces blijft zich steeds herhalen, waardoor er een blockchain ontstaat die door miljoenen netwerkdeelnemers wordt gecontroleerd. Dit helpt ervoor te zorgen dat de openbare ‘boekhouding’ overal op het internet te vinden is. Het is dus bijna onmogelijk om bevestigde transacties terug te draaien. De enige manier om een ​​transactie ongedaan te maken, is door 51 procent van de te draaien, is door minstens 51 procent van de rekenkracht op het netwerk te controleren. Dit is praktisch gezien bijna onmogelijk.

Hierdoor wordt de technologie door velen als zeer waardevol beschouwd. Met blockchains kunnen in theorie grote hoeveelheden geld worden overgemaakt zonder tussenkomst van derden (zoals een bank), en veel sneller dan nu het geval is.

Bitcoin- en blockchain-technologie worden nog steeds in verband gebracht met criminele activiteiten, bijvoorbeeld in de Lørenskog-zaak in Noorwegen en de verdwijning van Anne-Elisabeth Hagen.

Waarom zou ik Bitcoin kopen?

De enorme koersschommelingen van Bitcoin hebben bijgedragen aan het creëren van twijfel over de cryptocurrency. Dit heeft er ook voor gezorgd dat traditionele investeerders lange tijd de neiging hadden om de cryptocurrency belachelijk te maken en het een ‘bubbel’ te noemen.

Misschien wel de meest kritische stem van allemaal was die van het hoofd van investeringsbank JPMorgan Chase, Jamie Dimon. De onderstaande grafiek illustreert een tijdlijn waarop enkele uitspraken van Dimon in verband worden gebracht met de ontwikkeling van de Bitcoin-prijs. In het najaar van 2017 zien we dat Dimon Bitcoin ‘frauduleus’ noemt, maar anderhalf jaar later veranderde hij van mening.

dimon bitcoin

heeft in deze periode ook in Bitcoin geïnvesteerd. Tegenwoordig hebben Dimon en JPMorgan ook crypto-beurzen zoals Coinbase en Gemini als klant.

Bitcoin heeft nog steeds een groot aantal critici, maar er bestaat geen enkele twijfel over dat de cryptocurrency als steeds legitiemer wordt gezien. Tegenwoordig kunnen er zelfs termijncontracten in Bitcoin worden verhandeld op de Chicago Mercantile Exchange (CME) en de Chicago Board Options Exchange (CBOE), wat grote institutionele beleggers de mogelijkheid heeft biedt om exposure aan Bitcoin te creëren. 

In het verleden werd Bitcoin gezien als een efficiënte manier om waarde te versturen af ​​te handelen, maar sindsdien zijn er andere cryptocurrency’s ontwikkeld die hier minstens zo geschikt of zelfs beter voor zijn. Daarentegen wordt Bitcoin door steeds meer mensen gezien als een alternatief voor goud, iets dat waarde vasthoudt. Het totale aanbod van Bitcoin is beperkt tot 21 miljoen bitcoins en zolang de vraag blijft stijgen, zullen de prijzen op de lange termijn ook omhoog blijven gaan.

Wat kan ik kopen met Bitcoin?

Bitcoin begint voet aan de grond te krijgen als betaalmiddel voor steeds meer serieuze spelers over de hele wereld. In Nederland kunt u Bitcoin gebruiken in bijvoorbeeld cafés, restaurants en diverse winkels, maar ook als u afrekent bij grote internationale bedrijven zoals.

  • Dell (internationale computerbouwer)
  • Microsoft (in de Microsoft Store)
  • Bloomberg (grote financiële nieuwsaanbieder)
  • Zynga (mobiele games)

Er zijn landen die ver voorlopen op Nederland als het gaat om het gebruiken van Bitcoin. In Japan en Zwitserland kan Bitcoin bijvoorbeeld worden gebruikt als betaalmiddel voor een groot aantal goederen en diensten. Het daadwerkelijke gebruik van cryptocurrency’s is desondanks nog altijd minuscuul vergeleken met de aandacht die Bitcoin krijgt. Tegelijkertijd is het ook interessant om op te merken dat grote bedrijven belangen hebben in cryptocurrency’s en Bitcoin. In het najaar van 2020 werd bekend dat Equinor een samenwerking is aangegaan met het bedrijf Crusoe Energy, dat bitcoins produceert. Ook heeft het Noorse oliefonds relatief veel geïnvesteerd in bedrijven die actief zijn met bitcoins en andere cryptocurrency’s.

Wat is de koers van Bitcoin?

De Bitcoin-koers kan per handelsplatform verschillen, hoewel de algemene trend overal ongeveer gelijk is. Hieronder ziet u de prijs en de laatste koersontwikkelingen op een van de grootste cryptocurrency-beurzen ter wereld.


//

Er zijn voorbeelden van aanzienlijke Bitcoin-prijzen op sommige Zuid-Koreaanse beurzen tijdens bepaalde periodes, omdat de vraag naar de cryptocurrency soms extreem was. Op coinmarketcap.com kunt u de gemiddelde koers van Bitcoin en andere cryptocurrency’s controleren.

Hoe wordt Bitcoin gecreëerd?

Elke bitcoin wordt, zoals eerder vermeld, geregistreerd in een blockchain. Dat wil zeggen, een gedecentraliseerde ‘boekhouding’ waar alle bitcoin-transacties per blok worden bijgehouden. Deze blokken worden aan elkaar gekoppeld als de ‘miners’ de blokken verifiëren. Hiervoor worden zij beloond met bitcoins of andere cryptocurrency’s.

Als u vandaag bitcoin wilt ‘minen’ hebt u grote en dure computers met extreem veel rekenkracht nodig om de complexe transactieblokken te verifiëren. Naarmate het blockchain-netwerk groeit, worden de vereiste berekeningen steeds moeilijker. Miners hebben daarom steeds duurdere en krachtigere hardware nodig om mee te blijven doen. Dit staat in schril contrast met de begintijd van Bitcoin, toen het ‘minen’ nog kon worden gedaan met een gewone pc.

Als ‘miner’ hoeft u de ingewikkelde berekeningen niet zelf uit te voeren. De machine doet al het werk als u deze op het netwerk aansluit en de benodigde software hebt gedownload. Vanwege de enorme complexiteit die er achter het verifiëren van transacties schuilgaat, produceren ‘miners’ niet alleen veel lawaai, maar verbruiken ook veel stroom. Er is veel kritiek op dit proces, omdat het allesbehalve klimaatneutraal is.

We hebben het over ‘mining’ omdat het aanbod van Bitcoin niet oneindig is (net als goud en olie). Er kunnen maximaal 21 miljoen bitcoins worden geproduceerd. Wanneer een ‘miner’ een blok verifieert, ontvangt hij of zij een vergoeding in de vorm van bitcoin als beloning hiervoor. Dit is de enige manier waarop nieuwe bitcoins kunnen worden gecreëerd.

bitcoin mining
Miners ontvangen bitcoin als beloning.

Tegenwoordig zijn er ongeveer 16,8 miljoen bitcoins in omloop. Als de productie in hetzelfde tempo doorgaat, duurt het nog ongeveer 120 jaar voordat alle bitcoins zijn geproduceerd.

[table “17” not found /]

Het aantal bitcoins dat de ‘miners’ ontvangen voor het verifiëren van een blok wordt ongeveer elke vier jaar gehalveerd. Misschien hebt u weleens gehoord van de zogenaamde Bitcoin halvings? Dit is tot nu toe drie keer voorgekomen, voor het laatst in mei 2020. De beloning voor elk blok dat ‘gemined’ wordt, bestaat momenteel uit 6,25 bitcoin. De concurrentie tussen de ‘miners’ van Bitcoin is groter dan ooit. Maar hoe meer ‘miners’ er op de markt zijn, hoe ingewikkelder het verifiëren van nieuwe blokken wordt.

De Bitcoin-koorts is het hoogst in China. We vinden daar dan ook de meeste ‘miners’. De bedrijven die de geavanceerde apparatuur ontwikkelen die hiervoor nodig is, profiteren flink van deze ontwikkeling. De grootste verkoper van mining-apparatuur is de Chinese microchip-ontwikkelaar Bitmain, maar ook bekende Amerikaanse bedrijven zoals AMD en NVIDIA maken grafische kaarten die door veel ‘miners’ worden gebruikt.

Als u aan de slag wilt gaan met het ‘minen’ van bitcoins of andere cryptocurrency’s, kunt u daar hier meer over lezen.

Wat is een Bitcoin-wallet en hoe werkt het?

Een Bitcoin-wallet is een softwareprogramma of zogenaamde ‘private key’ die toegang geeft tot uw bitcoins. Met een wallet kunt u zowel Bitcoin ontvangen als versturen. De software bestaat in veel verschillende varianten: voor desktops, mobiele telefoons, browsers en als hardware-apparaten.

Een Bitcoin-wallet wordt ook wel een digitale portemonnee genoemd en is een vereiste voor als u Bitcoin wilt bezitten, en niet alleen in een contract wilt investeren dat de prijs van de cryptocurrency volgt. Een wallet is te vergelijken met een portemonnee, maar in plaats van Bitcoin er fysiek in te bewaren, bevat de wallet relevante informatie over uw ‘private key’ waarmee u transacties in bitcoin kunt voldoen.

Desktop-wallets worden geïnstalleerd op een gewone pc en zorgen ervoor dat gebruikers bitcoins kunnen verzenden en ontvangen. Ook kunt u er uw ‘private key’ in bewaren. Enkele van de meest bekende desktop-wallets zijn Bitcoin Core, Armory, Hive OS X en Electrum.

Met een mobiele wallet kunt dezelfde bewerkingen uitvoeren als met een desktop-wallet. U kunt ook betalingen doen met uw mobiele telefoon via een NFC-scan of QR-code. Bitcoin Wallet, Hive Android en Mycelium zijn enkele van de meest bekende mobiele wallets.

Met browser-wallets kunt u overal Bitcoin gebruiken via een webbrowser of uw mobiele telefoon. Als u een browser-wallet gebruikt, moet u weten dat hier bepaalde risico’s aan zijn gekoppeld omdat uw ‘private key’ online wordt bewaard. Een paar van de meest bekende browser-wallets zijn Coinbase en Blockchain.

Hardware-wallets kunnen zowel ‘private keys’ bewaren als betalingen faciliteren. Een bekende hardware-wallet is de Ledger Nano S.

Het is cruciaal dat u ervoor zorgt dat uw Bitcoin altijd veilig wordt bewaard. Belangrijk advies is om sterke wachtwoorden te gebruiken voor verschillende wallets en het offline bewaren van ‘private keys’ om te voorkomen dat hackers en onbekenden er toegang toe krijgen.

Hoe wissel en verkoop ik Bitcoin?

Op internet kunt u het idee krijgen dat het moeilijk is om Bitcoin te wisselen of te verkopen. Dit klopt niet. Er worden elke dag miljoenen transacties gedaan in bitcoins. Handelt u op een van de grote, gevestigde Bitcoin-beurzen, dan kunt u direct met uw creditcard bitcoins kopen voor euro’s.

Een van de grootste cryptocurrency-brokers op de markt is Kraken.com. We kunnen deze beurs echter niet aanraden, omdat we hebben ervaren dat onze rekening werd gesloten en het vervolgens twaalf dagen duurde om contact te krijgen met de klantenservice.

Dit is ook een van de redenen waarom we aanraden om via contracten te handelen in Bitcoin, zoals beschreven bovenin dit artikel. Op die manier profiteert u van dezelfde stijgingen als wanneer u fysieke bitcoins (of andere cryptocurrency’s) verhandelt, maar zonder dat u een wallet hoeft aan te maken. Zo loopt u ook minder risico op bijvoorbeeld aanvallen van hackers.

Klinkt Bitcoin spannend? Kijk dan ook eens naar Ethereum, de cryptocurrency die door velen wordt beschouwd als de opvolger van Bitcoin.