Pivot points in trading

Een ‘pivot’ verwijst naar een punt waar iets omheen draait. In de technische handel verwijzen pivot points naar prijsniveaus die als een soort draai- of keerpunt fungeren. Daytraders gebruiken deze punten om interessante niveaus van een prijsgrafiek te definiëren waarop gekocht of verkocht kan worden. Er zijn verschillende manieren waarop pivot points kunnen worden berekend, maar de meest gebruikelijke methode is als volgt: Pivot point vandaag = (hoogste prijs van gisteren + laagste prijs van gisteren + slotkoers) / 3 Eenvoudig gezegd gebruiken veel traders dit punt als een soort zoekpunt. Dit betekent dat als de openingsprijs vandaag ver onder het pivot point ligt, ervan uit wordt gegaan dat de prijs zal stijgen tot dit punt. Als de openingsprijs vandaag daarentegen boven het pivot point ligt, is de aanname dat de prijs zal dalen en dit punt zal zoeken.

Figuur 1. De prijs van de euro ten opzichte van de dollar met een ingetekende pivot.
Figuur 1. De prijs van de euro ten opzichte van de dollar met ingetekende pivot.

Figuur 1 toont het pivot point van vandaag, geplot als een zwarte lijn in de EURUSD-prijs. Merk op hoe de prijs constant het pivot point in de grafiek doorkruist. Als u ‘s ochtends EURUSD had gekocht of verkocht met een target in het pivot point, zou u vijf dagen op rij flink hebben gewonnen. Op 10 augustus fungeert het pivot point als een weerstandsniveau, maar de prijs slaagt er desondanks in om door de pivot-lijn te breken. Hoewel u deze hoofdlijn kunt gebruiken om u in een grafiek te oriënteren, gebruiken de meeste pivot-traders hier meestal een aantal andere lijnen voor. Deze lijnen fungeren als steun- of weerstandsniveaus. Ze worden als volgt berekend: Weerstand 1 = (2 × pivot point) – laagste koers (gisteren) Steun 1 = (2 × pivot point) – hoogste koers (gisteren) Weerstand 2 = (pivot point – steun 1) + weerstand 1 Steun 2 = pivot point – (weerstand 1 – steun 1) Steun 3 = (pivot point – steun 2) + weerstand 2 Steun 3 = pivot point – (weerstand 2 – steun 2) De meeste handelsplatformen bieden pivot points aan als standaardinstrument, dus het is niet nodig om al deze punten zelf te berekenen.

Fig. 2. Pivot met steun- en weerstandsgebieden.
Fig. 2. Pivot met steun- en weerstandsniveaus.

In figuur 2 zijn Weerstand 1 en 2 (R1 + R2) geplot met respectievelijk korte en lange stippellijnen. Steun 1 en 2 (S1+S2) zijn eveneens ingetekend met een korte en lange stippellijn. U kunt duidelijk zien hoe deze gebieden fungeren als weerstandsniveaus voor de prijs. De ervaren pivot-trader weet wanneer de prijs waarschijnlijk door de weerstand zal worden tegengehouden of erdoorheen zal breken. Meestal worden pivot-punten gebruikt in de forex-markt, maar de indicator kan evengoed ook op andere markten worden toegepast. Bekijk de trading-strategie met pivot points.