Voortschrijdend gemiddelde

Voortschrijdende gemiddelden zijn een van de meest fundamentele en belangrijke concepten van technische analyse. U kunt voortschrijdende gemiddelden onder andere gebruiken om te bepalen of er sprake is van een opwaartse, neerwaartse of zijwaartse trend in de markt. Kijkt u naar een voortschrijdend gemiddelde over de afgelopen 50 uur, dan hanteert u voor een daytrader een langetermijnperspectief. Bij het gebruik van een langetermijn voortschrijdend gemiddelde verdwijnen de fluctuaties op korte termijn en krijgt u een beeld van hoe de markt in het algemeen beweegt. Bij een voortschrijdend gemiddelde van 50 uur neemt u elk uur de slotkoers van de afgelopen 50 uur en telt u deze getallen bij elkaar op. Vervolgens deelt u de som door 50. Door dit elk uur te doen, ziet u of het voortschrijdend gemiddelde van de prijs op langere termijn stijgt of daalt.
Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Bekijk welke voortschrijdende gemiddelden een professionele analist gebruikt Vroeger moest u dit zelf berekenen, maar tegenwoordig bieden verschillende handelsplatformen hiervoor automatische indicatoren aan.

voortschrijdend gemiddelde
Op de meeste handelsplatformen kunt u gebruikmaken van een groot aantal indicatoren door op ‘Studies’ te klikken. Hier kunt u Simple Moving Average selecteren om een ​​voortschrijdend gemiddelde in te tekenen op de grafiek.

Nadat u het voortschrijdend gemiddelde, vaak een simple moving average genoemd, op uw grafiek hebt geopend, kunt u de periode instellen. Dit kan bijvoorbeeld 50 zijn. Bekijkt u een 1-uursgrafiek, dan wordt het voortschrijdend gemiddelde over de afgelopen 50 uur ingetekend.
Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Hieronder ziet u hoe het voortschrijdend gemiddelde er dan uitziet. Het voortschrijdend gemiddelde geeft een helder beeld van de ontwikkeling van de trend.

moving-average2
Het voortschrijdend gemiddelde, hier ingetekend met een blauwe lijn, is een grafische weergave van prijsontwikkeling waarin willekeurige fluctuaties op korte termijn zijn afgevlakt. Het voortschrijdend gemiddelde is een afgevlakte waarde, omdat het wordt berekend als een gemiddelde van de omliggende waarden.

Naast een eenvoudig voortschrijdend gemiddelde, kunt u ook gebruikmaken van een exponentieel voortschrijdend gemiddelde. Het verschil tussen het eenvoudige en exponentiële voortschrijdende gemiddelde is dat het exponentiële voortschrijdend gemiddelde sneller reageert op prijsbewegingen. Open beide voortschrijdende gemiddelden in een grafiek en zie het verschil. Sommige daytraders en beleggers gebruiken in plaats van één voortschrijdend gemiddelde liever een voortschrijdend gemiddelde voor zowel de korte als lange termijn. Het korte voortschrijdend gemiddelde beweegt sneller dan het lange, omdat het is berekend aan de hand van minder gegevenspunten.[table “20” not found /]
Als het korte voortschrijdend gemiddelde in een grafiek onder het lange voortschrijdend gemiddelde ligt maar plotseling van onderaf doorbreekt, ontstaat er een zogenaamd ‘golden cross’. Dit wordt vaak gezien als een teken van toenemend momentum en kan daarom als een koopsignaal worden geïnterpreteerd. Hieronder ziet u een afbeelding van de Duitse DAX-index op 3 augustus, waar er kort na het openen van de markt om 9.00 een golden cross werd gevormd. Na dit golden cross bewoog de markt omhoog tot er een top van 160 punten hoger werd bereikt.

golden-cross2
Een ‘golden cross’ wordt gevormd als het korte voortschrijdend gemiddelde het lange voortschrijdend gemiddelde van onderaf kruist. Dit wordt in de technische analyse als een klassiek koopsignaal beschouwd.

Een omgekeerde beweging, wanneer het korte voortschrijdend gemiddelde van bovenaf het lange voortschrijdend gemiddelde kruist, wordt een ‘death cross’ genoemd. Dit wordt gezien als een signaal dat de markt zal dalen. Daytraders kunnen zowel van stijgende als dalende markten profiteren.
Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Voor traders zijn er geen ‘magische’ waarden voor voortschrijdende gemiddelden die altijd de juiste signalen genereren. Bestudeer de grafiek en kijk wat er zou zijn gebeurd als u verschillende waarden voor voortschrijdende gemiddelden had gehanteerd. U kunt de meest rendabele waarden vervolgens als ijkpunt gebruiken in uw strategie. Veel traders gebruiken de waarden 20, 50 en 100 als basis voor voortschrijdende gemiddelden. Het is een goed idee om hier zelf mee te experimenten en te kijken naar welke signalen voortschrijdende gemiddelden hadden gegenereerd als u terugkijkt op de grafiek. Genereren bepaalde waarden bijvoorbeeld betrouwbare aan- en verkoopsignalen? Lees ook onze analyse van de belangrijkste voortschrijdende gemiddelden voor de DAX tussen 2011 en 2015. Bekijk welke voortschrijdende gemiddelden een professioneel analist gebruikt