Andrew’s Pitchfork

Veel handelsplatformen bevatten een technische indicator genaamd Andrew’s Pitchfork. Andrew’s Pitchfork is een technische indicator die u kan helpen bij het analyseren van een trend. De indicator werd waarschijnlijk ergens in de jaren dertig bedacht door trader Alan Andrew. Andrew was een student van de beroemde handelaar Roger Babson, die een fortuin verdiende tijdens de Grote Depressie van 1929.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Andrew’s Pitchfork dankt de naam aan het feit dat de indicator bestaat uit drie lijnen, die gecombineerd met elkaar op een ‘drietand’ lijken. De drietand wordt gevormd door een middenlijn en twee buitenste, evenwijdige lijnen die op bepaalde afstand van de middenlijn staan. Als u een koersgrafiek vindt waarop u een geldige pitchfork kunt tekenen, kunt u volgens Andrew met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de prijsontwikkeling voorspellen. Het potentieel voor een Pitchfork-model doet zich voor als de prijs een trend volgt (omhoog of omlaag), vervolgens corrigeert en daarna weer doorgaat in de richting van de voorgaande trend.

Figuur 1. Andrews Pitchfork in de S&P 500
Figuur 1. Pitchfork in de S&P 500

In Figuur 1 ziet u een geldige pitchfork op de 10-minutengrafiek van de S&P 500-index. De pitchfork is geldig, omdat de grafiek de lijnen van het model lijkt te respecteren. Het startpunt voor deze pitchfork is de top van de grafiek, rond 11 augustus om 16.00 uur. De prijs daalt in een parallelle bandbreedte tot ongeveer 18.00 uur op dezelfde dag, waarna er een correctie plaatsvindt tot 2.00 uur in de nacht van 12 augustus. Deze drie punten vormen de basis voor het intekenen van Andrew’s Pitchfork. Merk op hoe de toppen en bodems tot op zekere hoogte de middenlijn en de onderste lijn respecteren. Alan Andrew deed verschillende voorspellingen over zijn model: 1. 80 procent van de tijd zal de prijs de middenlijn bereiken. Dit gebeurt rond 2.00 uur ‘s nachts in figuur 1. 2. Wanneer de prijs de middenlijn bereikt, kan deze ofwel weer terugschieten naar de buitenste lijn of de middenlijn doorbreken. In figuur 1 breekt de prijs door de middenlijn. 3. Als de prijs door de middenlijn kruist, zal er meestal een korte retrace plaatsvinden en wordt de middenlijn opnieuw getest. Dat gebeurt in figuur 1 om ongeveer 6.00 uur op 12 augustus. 4. Lukt het de prijs niet om een van de buitenste lijnen te bereiken, dan zal deze in een schokkende beweging weer terug naar de middenlijn gaan. Dit gebeurt in figuur 1 om ongeveer 14.00 uur op 12 augustus. 5. De prijs zal vaak van richting veranderen bij de buitenste lijnen. In figuur 1 gebeurt dit om ongeveer 10:00 uur en 15:00 uur. 6. Als de prijs de buitenste lijnen kruist, is er sprake van een trendomkering. Dit gebeurt in figuur 1 omstreeks 19.00 uur. Als trader kunt u deze zes regels gebruiken om in de richting van de trend mee te handelen. Dit kan een uiterst effectieve strategie zijn. [table “9” not found /]
Laten we nog een voorbeeld bekijken. Figuur 2 toont de prijs van de Nederlandse AEX-index. Er is duidelijk sprake van een neerwaartse trend. Op 19 augustus vindt er rond 16.00 uur een kleine correctie plaats. Deze uptrend lijkt om 20.00 uur weer gebroken te worden.

Figuur 2. Dalende trend in de Nederlandse AEX-index.
Figuur 2. Dalende trend in de Nederlandse AEX-index.

U tekent nu Andrew’s Pitchfork van de top bij punt A naar de bodem bij punt B, en door naar de top van correctie C. figuur 3.

Figuur 3. Identificeren van de buitenste punten.
Figuur 3. Identificeren van de buitenste punten. A-B-C

Hierdoor ontstaat er figuur 4. U kunt zien hoe de prijs voldoet aan verschillende regels die zijn uiteengezet in punt 1 tot en met 6.

Figuur 4. Andrew's Pitchfork wordt getekend van A naar B en door naar C.
Figuur 4. Andrew’s Pitchfork wordt getekend van A naar B en door naar C.

Bekijk ook vooral onderstaande korte video over de legendarische Alan Andrew.

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair
Geen gerelateerde posts