Het ABCD-patroon

Het ABCD-patroon is een van de meest bekende indicatoren voor technische handel. Dit patroon wordt ook een Gartley-formatie genoemd. Het ABCD-patroon beschrijft een correctie in de markt met een golvende beweging in neerwaartse of opwaartse richting. Na afloop van het patroon moet een trader proberen om ‘long’ te gaan als de ABCD-correctie in neerwaartse richting was. Bij een ABCD-corretie in opwaartse richting, moet er juist ‘short’ worden gegaan.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Het patroon werd in 1935 voor het eerst beschreven in het boek ‘Profits in the Stock Market’ van H.M. Gartley. Hierin beschreef hij een indicator die hij AB = CD noemde. Het patroon werd in de jaren 50 eveneens beschreven in het boek “The Frank Tubbs Stock Market Cource” en opnieuw in 1976 in het boek “A Trading Strategy” van Charles Lindsay. Het ABCD-patroon is terug te vinden in alle markten en alle handelsintervallen. In klassieke vorm ziet het patroon er als volgt uit:

Een klassiek ABCD-patroon in de olieprijs (1 uur-grafiek). Merk op dat de twee bewegingen A-B en C-D even lang zijn. Aan het einde van het patroon verwachten we een prijsstijging en in dit voorbeeld zien we precies hoe dat ook gebeurt.
Een klassiek ABCD-patroon in de olieprijs. (1 uur-grafiek). Merk op dat de twee bewegingen A-B en C-D even lang zijn. Aan het einde van het patroon verwachten we een prijsstijging en in dit voorbeeld zien we precies hoe dat ook gebeurt.

Het patroon moet voldoen aan de volgende voorwaarden om van een klassieke ABCD-correctie te spreken. 1. De lengte van de eerste trend AB is gelijk aan die van de tweede trend CD 2. De lengte van de correctie BC mag niet langer zijn dan die van AB 3. Punt C mag niet hoger/lager zijn dan punt A 4. Punt D moet hoger/lager zijn dan punt B Na afloop van het patroon verwacht een trader dat de prijs zich in de tegenovergestelde richting van de laatste trend zal ontwikkelen, van punt C naar punt D. Wilt u handelen op basis van een ABCD-patroon, dan is het belangrijk dat de ontwikkeling van de prijs ook wordt ondersteund door andere technische indicatoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan weerstanden, dubbele bodems, bandbreedtes, trends of Fibonacci-niveaus. Er bestaan complexere versies van de ABCD-indicator, zoals Gartley-patronen. Gartley-patronen, ondersteund door Fibonacci-niveaus, hebben we op een aparte pagina beschreven.

abcd-olie1
Een ander klassiek voorbeeld van een ABCD-formatie. Merk op dat AB en CD even lang zijn. Na afloop van het patroon wordt er een prijsstijging verwacht.
image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

 • Gerelateerd
 • Nieuw
 • Populair
 • Succesvol worden met prijsdoorbraken

  Prijsdoorbraken bieden grote kansen voor de technische trader. Maar heel vaak eindigt de handel rond een prijsdoorbraak in een enorme…

  Lees meer
 • Wiggen

  Net als trendkanalen zijn wiggen belangrijk voor het begrijpen van de ontwikkeling van een markt en deze ook koop- en…

  Lees meer
 • Voortschrijdend gemiddelde

  Voortschrijdende gemiddelden zijn een van de meest fundamentele en belangrijke concepten van technische analyse. U kunt voortschrijdende gemiddelden onder andere…

  Lees meer
 • Wat is daytrading?

  De term daytrading omvat de handel in effecten op korte termijn. Posities worden meestal niet langer dan enkele seconden, minuten…

  Lees meer
 • Gartley-patronen

  Het zogenaamde Gartley-patroon is een geavanceerdere versie van een gewone ABCD-formatie. Het Gartley-patroon wordt door veel professionele technische handelaren gebruikt,…

  Lees meer