Strategie: koop aandelen op maandagmiddag aan het einde van de maand

Als actieve trader bent u altijd op zoek naar kleine voordelen op de markt waarmee u geld kunt verdienen. In de zomer moet u daar soms lang naar zoeken, maar in feite liggen dit soort kansen dagelijks voor uw neus. Dit zijn kansen die worden geassocieerd met specifieke momenten waarop de markt de neiging heeft om te stijgen. In dit artikel bespreken we een aantal van deze kansen.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere

Tijdstip van de dag: De meeste actieve traders zijn bekend met de eerste seconden direct na het openen van de markt. Op dat moment werpen alle spelers zich schuimend op de markt en vechten algoritmen, hedgefondsen en particuliere traders om de trend van de dag mee te pakken.

De cijfers van Bespoke Investment Group spreken voor zich. Transacties die vóór het sluiten van de markt zijn uitgevoerd, leveren een goed rendement op.

Uit onderzoek blijkt echter dat het eigenlijk meer oplevert om aan het einde van de dag, net voor sluitingstijd, een positie te openen. Dit komt doordat de markt de tendens heeft om op dat tijdstip te stijgen, vooral met betrekking tot kleinere aandelen op de Amerikaanse beurzen. Tegelijkertijd is er in ander onderzoek aangetoond dat het loont om vlak voor sluitingstijd een positie te openen in de S&P500-index en die ‘s nachts aan te houden. Deze posities leveren vaak meer rendement op tegen een lager risico. Een verklaring kan zijn dat veel bedrijven vaak belangrijk nieuws publiceren als de markt is gesloten. Omdat eigen nieuws van bedrijven vaak positief is, kunt u met een transactie voor sluitingstijd meeliften op de stijging wanneer de markt de volgende dag weer opent en er een gap ontstaat.

Dag van de week: Maandag wordt door de meeste werknemers als een saaie dag ervaren. Het kan moeilijk zijn om na het weekend weer in het werkritme te komen, wat doorwerkt in de efficiëntie. In tal van onderzoeken is aangetoond dat het begin van de week ook op de beurs een saaie dag is. Maandag is zonder uitzondering de dag waarop de kans op koersdalingen het grootst is. De markt herstelt zich daarna meestal, waarbij woensdag en vrijdag de dagen met het meeste vuurwerk zijn.

De grafiek van de Stern School of Business laat zien dat maandag een slechte handelsdag is

Het is moeilijk om een ​​rationele verklaring voor dit fenomeen te geven. Afgezien van de mentale toestand van de traders, zou het kunnen zijn dat veel shorters hun posities sluiten op vrijdag om tijdens het weekend niet in positief nieuws vast te zitten. Dit betekent namelijk dat prijzen zullen stijgen. Diezelfde shorters komen op hun beurt op maandag weer op de markt, waardoor de koersen weer onder druk worden gezet.

Dag van de maand: Geen enkele dag is hetzelfde. Dit geldt ook voor de aandelenmarkt. Als u kijkt naar het rendement, ziet u dat de grootste stijgingen vaak plaatsvinden op de dagen rond de maandwisseling. Deze trend is te zien op alle wereldmarkten (vooral in Japan) en is door verschillende onderzoeken bevestigd. De markt herstelt zich vaak in een kleine periode van zeven dagen, gedurende de laatste vier dagen van de ene maand en de eerste drie dagen van de volgende maand. Er zijn hier verschillende rationele verklaringen voor. Een van de verklaringen is dat lonen meestal aan het einde van de maand of het begin van de volgende maand worden uitbetaald, waarna er nieuw kapitaal in de aandelenmarkt wordt geïnjecteerd. Deze cashflow wordt ook door banken en pensioenfondsen ontvangen, die rond de maandwisseling weer met nieuw kapitaal kunnen beleggen. Zie ook de grafiek onderaan dit artikel.

STRATEGIE: Zo kunt u profiteren van deze tendens: Als u de bovenstaande trends bij elkaar voegt, is het relatief eenvoudig om op basis hiervan een ​​handelsstrategie te creëren. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om u in te kopen in een grote aandelenindex, bijvoorbeeld de S&P 500, op een maandagmiddag of -avond (Amerikaanse tijd) voor de 26e of 27e van de maand. U moet dus op de bodem kunnen kopen, meestal dus op maandag, waarna er vaak een stijging plaatsvindt tot aan dinsdag en gedurende de week tot vrijdag. Zo pakt u ook de stijging mee die statistisch gezien aan het einde van de volgende maand plaatsvindt. Onthoud natuurlijk dat dit allemaal is gebaseerd op statistische informatie. Historische bewegingen zijn geen garantie voor de toekomst, en er zijn tal van uitzonderingen.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Als u ook wilt profiteren van de stijging die vaak aan het einde van de dag lijkt plaats te vinden, vooral in small cap-aandelen, kunt u in plaats van de S&P500 ook investeren in de Russell 2000-index. Deze index bevat voornamelijk kleinere Amerikaanse bedrijven. Deze index kan onder de naam IWM ook als ETF worden gekocht. Op het handelsplatform Markets wordt de S&P500 de USA 500 genoemd, en de Russell 2000 de USA 2000 (future).

De grafiek laat zien dat er op de dagen rond de maandwisseling het grootste rendement wordt behaald.
image_pdfimage_print
Del denne artikel
Tags:

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair