Williams %R, een overzichtelijke indicator

Als u een enkele indicator zoekt om aan te geven of een effect over- of ondergewaardeerd is, dan is de Williams %R misschien wel precies wat u zoekt.

Williams %R, ook wel bekend als de Williams Percent Range, is een momentum-indicator die de meest recente slotkoers van een aandeel vergelijkt met het koersinterval waarbinnen het aandeel gedurende een bepaalde periode (doorgaans 14 dagen) heeft bewogen. Het doel is om erachter te komen of de koers op een hoog, laag of tussenliggend niveau staat op basis van de geselecteerde periode, en om op basis daarvan aan te geven of het over- of ondergewaardeerd is. De indicator kan op die manier worden gebruikt om mogelijke entry- en exit-punten vast te stellen.

[table “30” not found /]

De indicator is vergelijkbaar met de stochastische oscillator, aangezien ze allebei de slotkoers van een instrument vergelijken met de hoogste en laagste prijs tijdens een bepaalde periode. Het verschil tussen de twee indicatoren is dat de Williams %R negatieve waarden genereert, terwijl de stochastische oscillator positieve waarden oplevert.

Over het algemeen is elke momentumindicator een instrument dat toekomstige trends kan helpen voorspellen door gebruik te maken van de recente prijs- en volumegegevens van het onderliggende instrument. Ze geven een trader de kans om te zien waar de huidige prijs zich bevindt in verhouding tot de historische trend.

Berekening van Williams %R:

De meeste handelsplatformen bieden de Williams %R-indicator aan. Vaak kan deze onder ‘Indicators’ worden gevonden. Het is daarom niet nodig om de formule voor Williams %R handmatig te berekenen, maar voor geïnteresseerden hebben we de formule voor het berekenen van de Williams %R hieronder uitgelegd.

Op basis van een periode van 14 dagen, wordt de Williams %R berekend als de hoogste koers van het instrument in de afgelopen 14 dagen min de slotkoers van vandaag. Deze waarde wordt gedeeld door de hoogste koers gedurende deze periode, min de laagste koers van de periode. De hele breuk wordt uiteindelijk vermenigvuldigd met -100.

Verkoop- en koopsignalen:

De Williams %R beweegt tussen 0 en -100. Een waarde tussen 0 en -20 duidt erop dat het aandeel overgewaardeerd is, terwijl een waarde tussen -80 en -100 aangeeft dat het als ondergewaardeerd moet worden beschouwd.

Als de Williams %R boven -20 staat, is het aandeel overgewaardeerd. Wanneer de Williams %R weer onder -20 zakt, geeft dit aan dat het aandeel een neerwaartse trend heeft ingezet en er sprake is van een verkoopsignaal. Als de Williams %R daarentegen onder de waarde -80 ligt, is het instrument ondergewaardeerd. Komt de Williams %R weer boven -80 uit, dan geeft dit aan dat het aandeel een opgaande trend heeft ingezet en er sprake is van een koopsignaal.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere

Signalen kunnen ook worden gegenereerd op basis van divergentie. Daalt de prijs van het aandeel en stijgt de Williams %R, dan is er sprake van positieve divergentie. Positieve divergentie geeft aan dat het aandeel van een neerwaartse trend in een opwaartse trend is beland, wat resulteert in een koopsignaal. Als de Williams %R daalt terwijl de prijs van het aandeel stijgt, dan is er sprake van negatieve divergentie en wordt er een verkoopsignaal gecreëerd.

Dit is de prijs van de Duitse DAX-index gedurende de afgelopen zes maanden, ingetekend op een daggrafiek. We bekijken nu drie plekken in de grafiek, gemarkeerd met pijlen, waar de Williams %R-indicator enkele veelbelovende transactiemogelijkheden aangeeft.

Volgens de grafiek stijgt de Williams %R-indicator boven de -20 op 25 oktober, wat aangeeft dat de DAX overgewaardeerd is. Op 7 november daalt de Williams %R weer onder de -20. Dit duidt op een verkoopsignaal. Een transactie op basis van dit signaal zou, zoals te zien is in de grafiek, bijna 500 punten hebben opgeleverd.

[table “30” not found /]

Eind 2017 daalt de Williams %R-indicator onder -80, wat aangeeft dat de DAX ondergewaardeerd is. Begin januari stijgt de Williams %R weer boven -80 en ontstaat er een koopsignaal. Net als in het vorige voorbeeld zou een transactie op basis van dit signaal bijna 500 punten hebben opgeleverd.

Op 18 januari stijgt de Williams %R opnieuw boven de -20, wat weer aangeeft dat de DAX overgewaardeerd is. Vijf dagen later daalt de Williams %R onder -20 en wordt er weer een verkoopsignaal gevormd. Een transactie die mogelijk 1.000 punten had kunnen opleveren.

Het screenshot is van handelsplatform Markets. U kunt de Williams %R vinden door onder ‘Indicatoren’ het instrument ‘Williams Percent Range’ te selecteren. Markets heeft de periode standaard ingesteld op 10 dagen, maar een periode van 14 is gebruikelijk.

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair