MACD-strategieën

De MACD-indicator kan een zeer effectief hulpmiddel zijn voor het identificeren van handelsmogelijkheden op de financiële markten. Het is echter belangrijk dat u begrijpt hoe de indicator moet worden gebruikt. Daarom bespreken we in dit artikel drie veelvoorkomende en effectieve MACD-strategieën. De volgende drie strategieën worden aangeboden door het handelsplatform IG, waar alle drie de strategieën kunnen worden uitgevoerd. Wat is MACD? MACD staat voor ‘Moving Average Convergence Divergence’ en is een van de meest gebruikte technische indicatoren op de markt. De MACD is een momentumindicator, wat betekent dat deze naar het momentum van een activum kijkt om te bepalen of de trend bullish (opwaarts) of bearish (neerwaarts) is. De indicator kan worden gebruikt om in- en uitstappunten aan te geven en handelskansen te identificeren.

De MACD-indicator op het handelsplatform IG, waarop deze ook verhandeld kan worden.
De MACD-indicator bestaat uit drie componenten, waaronder twee voortschrijdende gemiddelden en een histogram. De twee lijnen van de indicator lijken misschien op eenvoudige voortschrijdende gemiddelden (SMA), maar zijn eigenlijk exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA). De belangrijkste en langzamere lijn is de signaallijn. De snellere lijn is de MACD-lijn. Als de twee voortschrijdende gemiddelden naar elkaar toe bewegen, wordt dit ‘convergence’ genoemd. Bewegen ze van elkaar weg, dan is er sprake van ‘divergence’. Het verschil tussen de twee lijnen wordt weergegeven door het histogram. Als de MACD-lijn zich boven de nullijn bevindt, is dit een bevestiging van een opgaande trend. Omgekeerd zal de MACD-lijn een neerwaartse trend bevestigen als deze onder de nullijn staat. Drie MACD-handelsstrategieën Er zijn een aantal MACD-strategieën die kunnen worden gebruikt voor het vinden van handelsmogelijkheden op de markt. Drie van de meest populaire strategieën worden crossovers, histogram reversals en zero crosses genoemd. Hieronder zullen we elk van de strategieën bespreken. 1. Crossovers Bij de crossover-strategie draait het om profiteren van een kruising van de MACD-lijn en de signaallijn, waarbij er een koop- of verkoopsignaal wordt gegenereerd. Zoals bij de meeste crossover-strategieën ontstaat er een koopsignaal als de snellere, meer volatiele lijn (in dit geval de MACD-lijn) de langzamere lijn opwaarts kruist. Omgekeerd geld dat als de MACD-lijn onder de signaallijn daalt, er een bearish verkoopsignaal wordt gegeven. Bij deze strategie is het belangrijk dat u weet wanneer er een vals signaal wordt gegenereerd, zodat u dit als onbetrouwbaar kunt beschouwen. In beginsel worden valse signalen vooral gegenereerd in markten waar er sprake is van een zwakke trend. Dit komt omdat de prijs vaak een keerpunt zal bereiken als er een signaal wordt gegenereerd in een markt die geen duidelijke richting heeft gekozen. Het is daarom het vermelden waard dat strategieën die een zogenaamde price action gebruiken om een ​​signaal te bevestigen, vaak als betrouwbaarder worden gezien.
Crossover op het handelsplatform IG, waarop deze ook verhandeld kan worden.
2. Histogram reversals Het histogram is zonder twijfel het meest bruikbare deel van de MACD-indicator en geeft aan wat het verschil is tussen de MACD- en de signaallijn. Het histogram zal in hoogte stijgen als de marktprijs sterk in een bepaalde richting beweegt. Omgekeerd is het een teken dat de markt zich traag ontwikkelt als het histogram kleiner wordt. Bovenstaande betekent ook dat naarmate het histogram verder van nul af beweegt, de MACD- en signaallijnen ook verder uit elkaar bewegen. Zodra de aanvankelijke separatiefase voorbij is, zal er waarschijnlijk piek worden gevormd in het histogram. Dit is een signaal dat de MACD- en signaallijn weer naar elkaar toe bewegen, wat een vroege indicator kan zijn van dat er een crossover op handen is. In tegenstelling tot de hierboven genoemde crossover-strategie, zijn histogram reversals gebaseerd op het gebruik van bekende trends als basis voor het uitvoeren van transacties. Dit betekent dat een strategie kan worden opgesteld voordat de marktbeweging daadwerkelijk plaatsvindt. Onderstaande grafiek illustreert het potentieel van het MACD-histogram om als handelsinstrument te worden gebruikt. Tegelijkertijd is het belangrijk om erop te wijzen dat de waarschijnlijkheid van een vals signaal afneemt als er sprake is van twee tegengestelde bewegingen in het histogram. Daartoe moet de strategie worden gebruikt in de richting van de trend, zoals in onderstaande grafiek, waaruit drie winnende signalen en één verliezend signaal naar voren zouden zijn gekomen.
Histogram reversal op het handelsplatform IG, waarop deze ook verhandeld kan worden.
3. Zero crosses De zero crosses-strategie is gebaseerd op het kruisen van de nullijn door de MACD-lijn. Als de MACD-lijn de nullijn van onderaf kruist, geeft dit aan dat er een nieuwe opgaande trend op komst is. Daarom zou u een long-positie moeten openen of een short-positie moeten sluiten. Omgekeerd zal een kruising van bovenaf een signaal zijn van een nieuwe neerwaartse trend, waarna u uw long-positie zou moeten sluiten of een short-positie zou moeten openen. De strategie zelf moet met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt, aangezien de vertraging in de MACD betekent dat het signaal in een volatiele markt vaak te laat wordt gegenereerd. Onderstaande grafiek toont drie eerdere signalen voor AUD/USD. Deze zouden alle drie winstgevend zijn geweest als een trader op basis van deze signalen posities had geopend of gesloten.
Zero cross op het handelsplatform IG, waarop deze ook verhandeld kan worden.
Alle vormen van trading zijn risicovol. Handel alleen met kapitaal dat u kunt missen. In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. De inhoud van deze website heeft een educatief doel en mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De handel in bijvoorbeeld cryptocurrency’s kan extreem volatiel zijn en is niet voor iedereen geschikt. Het bovenstaande artikel over MACD-strategieën is gesponsord door handelsplatform IG. Wij streven echter naar 100 procent objectiviteit, net zoals u van andere gerenommeerde mediabedrijven en adverteerders verwacht.

image_pdfimage_print
Del denne artikel
Tags: ,

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair