Wat is daytrading?

De term daytrading omvat de handel in effecten op korte termijn. Posities worden meestal niet langer dan enkele seconden, minuten of hooguit een paar uur opengehouden. Daytrading verschilt dus van de handel in aandelen of obligaties, waarbij de beleggingshorizon eerder weken, maanden of misschien zelfs jaren bedraagt.

Als daytrader gebruikt u een handelsplatform waarop u zowel kunt 'kopen' als 'verkopen'. Dit houdt in dat u geld kunt verdienen als de markt stijgt, maar ook als deze daalt. Voor traders is het een enorm voordeel om in een onrustige markt beide kanten op te kunnen handelen.
Als daytrader gebruikt u een handelsplatform waarop u zowel kunt ‘kopen’ als ‘verkopen’. Dit houdt in dat u geld kunt verdienen als de markt stijgt, maar ook als deze daalt. Voor traders is het een enorm voordeel om in een onrustige markt beide kanten op te kunnen handelen.

Maakt u voor het eerst kennis met daytrading, dan vraagt u zich misschien af hoe het mogelijk is om geld te verdienen met transacties op zulke korte termijnen. Want kunt u namelijk weten of de prijsgrafiek van een bedrijf de komende seconden of minuten zal stijgen of dalen? Het antwoord is dat een daytrader transacties baseert op de resultaten van zogenaamde ‘technische analyse’ van koersgrafieken. Dit is gebaseerd op de aanname dat historische of momentane bewegingen in de prijsgrafiek iets kunnen zeggen over bewegingen in de toekomst.

Het verschil tussen een daytrader en een langetermijninvesteerder kan beter worden uitgelegd door de vergelijking te maken met een investering in een winkelcentrum. De langetermijninvesteerder zal alle winkels langsgaan om hun boekhouding door te nemen. De daytrader zit op een bankje buiten het winkelcentrum en bestudeert in plaats daarvan het gedrag van de klanten.
Het verschil tussen een daytrader en een langetermijninvesteerder kan beter worden uitgelegd door dit te vergelijken met een bezoek aan een winkelcentrum. De langetermijninvesteerder zal alle winkels langsgaan om hun boekhouding door te nemen. De daytrader zit op een bankje buiten het winkelcentrum en bestudeert in plaats daarvan het gedrag van de klanten. U kunt bijvoorbeeld daytraden via dit handelsplatform.

Om het verschil tussen langetermijninvesteerder en kortetermijntraders beter te begrijpen, kunnen we de vergelijking maken met een situatie waarin twee mensen in een winkelcentrum willen investeren. De langetermijninvesteerder zal alle winkels langsgaan om hun boekhouding en bedrijfsmodel door te nemen. Is dit een gezond bedrijf? Ziet alles er goed uit, dan zal de investeerder overwegen om een aandeel in de betreffende winkel te kopen. De kortetermijntrader zal daarentegen niet de moeite nemen om de winkels te bezoeken. In plaats daarvan gaat hij op een bankje buiten het winkelcentrum zitten en bestudeert hij hoeveel klanten de winkels bezoeken. Ziet hij dat er ineens veel meer mensen de boekhandel binnenlopen, dan gaat hij ervan uit dat deze specifieke winkel iets verkoopt waar vraag naar is en koopt hij snel een aandeel. Zodra de instroom van klanten weer is afgenomen (misschien omdat de uitverkoop is afgelopen), verkoopt hij het aandeel weer. Uiteindelijk leert de trader de bewegingspatronen van klanten herkennen. Hij weet dat zodra er tien mensen samen voor de computerwinkel staan, er een grote kans bestaat dat meer klanten dit voorbeeld zullen volgen en de winst van de winkel op korte termijn dus zal toenemen.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Dit is precies hoe daytraders prijsgrafieken analyseren. Een prijsgrafiek is niets anders dan een weerspiegeling van vraag en aanbod, maar wordt ook beïnvloed door menselijke emoties zoals hoop, angst, nieuwsgierigheid, onverschilligheid of zelfs opwinding of paniek. Een ervaren daytrader herkent deze emoties in een grafiek. Daytraders gebruiken een aantal termen om de emoties en bewegingen in de markt te omschrijven. Enkele van deze begrippen zijn bijvoorbeeld weerstandsniveaus, trendkanalen, bodemformaties, stijgende bodems, dalende toppen, enzovoort. Als u twijfelt of technische analyse überhaupt iets kan zeggen over de toekomstige bewegingen van een prijsgrafiek, dan hoeft u enkel naar de volgende voorbeelden te kijken.

Een duidelijk steunniveau rond de prijs van € 870 in het Duitse bedrijf Tag Immobilien. De koers stuit regelmatig op de steun, geeft uiteindelijk op en stijgt vervolgens scherp. Een technische handelaar wacht doorgaans op een doorbraak van deze steun en 'verkoopt' dan. Hij kan ook 'kopen' als de steun wordt gevormd, in de hoop dat het patroon zich zal herhalen.
Een duidelijk weerstandsniveau rond de prijs van € 870 in het Duitse bedrijf Tag Immobilien. De koers stuit regelmatig op de steun, geeft uiteindelijk op en stijgt vervolgens scherp. Een technische handelaar wacht doorgaans op een doorbraak van deze steun en ‘verkoopt’ dan. Hij kan ook ‘kopen’ als de steun wordt gevormd, in de hoop dat het patroon zich zal herhalen.
Een duidelijke bandbreedte in de prijs van de euro ten opzichte van de pond. Merk op dat de prijs zowel de boven- als onderkant van de parallelle bandbreedte raakt. Een technische handelaar kan hiervan profiteren door te wachten op een uitbraak uit deze bandbreedte en mee te stijgen of te dalen. Ook kan hij ervoor kiezen om binnen de bandbreedte te handelen, in de aanname dat deze stand zal houden.
Een duidelijke bandbreedte in de prijs van de euro ten opzichte van de pond. Merk op dat de prijs zowel de boven- als onderkant van de parallelle bandbreedte raakt. Een technische handelaar kan hiervan profiteren door te wachten op een uitbraak uit deze bandbreedte en mee te stijgen of te dalen. Ook kan hij ervoor kiezen om binnen de bandbreedte te handelen, in de aanname dat deze stand zal houden.

Als u succesvol wilt zijn als daytrader zult u, met andere woorden, vertrouwd moeten raken met technische analyse. Zorg dat u kennis hebt van alle gangbare en ook de meer geavanceerde patronen. Test de verschillende indicatoren die de prijsbewegingen op nieuwe manieren duiden en oefen vooral met de verschillende instrumenten die uw handelsplatform aanbiedt. Hoe meer koersgrafieken u bekijkt, hoe makkelijker het voor u zal worden om patronen te herkennen en hoe groter uw kans op succesvolle transacties wordt.

Technische analyse is het tegenovergestelde van zogenaamde 'fundamentele analyse', wat doorgaans meer wordt geassocieerd met langetermijnhandel. Als u handelt op basis van fundamentele analyse, koopt u doorgaans een aandeel (bijvoorbeeld Vestas Wind Systems A/S) omdat u ervan bent overtuigd dat windenergie de toekomst heeft en ziet dat de financiën van het bedrijf er goed voor staan. Na het openen van een positie bent u bereid om dagen, maanden of misschien zelfs jaren te wachten op uw rendement. Dit is het tegenovergestelde van hoe een daytrader werkt.
Technische analyse is het tegenovergestelde van zogenaamde ‘fundamentele analyse’, wat doorgaans meer wordt geassocieerd met langetermijnhandel. Als u handelt op basis van fundamentele analyse, koopt u doorgaans een aandeel (bijvoorbeeld Vestas Wind Systems A/S) omdat u ervan bent overtuigd dat windenergie de toekomst heeft en ziet dat de financiën van het bedrijf er goed voor staan. Na het openen van een positie bent u bereid om dagen, maanden of misschien zelfs jaren te wachten op uw rendement. Dit is het tegenovergestelde van hoe een daytrader werkt.

Als u met succes wil daytraden, loont het ook niet om in de gebruikelijke instrumenten die banken aanbieden te handelen. Dat gaat gewoon te traag. Gebruik in plaats daarvan een handelsplatform dat speciaal is ontwikkeld voor kortetermijnhandel. Op veel van deze platformen worden in feite geen aandelen verhandeld, maar contracten voor bepaalde onderliggende waarden. Deze contracten worden CFD’s of futures genoemd. Met deze contracten kunt u supersnel handelen en inspelen op zowel een stijgende als dalende markt. Als daytrader hoeft u zich dus geen zorgen te maken over de richting waarin de markt zich ontwikkeld als u winst wilt maken. Als de markt daalt, ‘verkoopt’ u simpelweg uw positie. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar op de handelsplatformen die speciaal voor daytrading zijn ontwikkeld drukt u gewoon op ‘verkopen’ of ‘kopen’ afhankelijk van in welke richting u denkt dat de markt zal ontwikkelen. Het handelsplatform doet de rest. Als u meer wil weten over hoe u de ‘markt kunt verkopen’ of short kunt gaan, lees dan dit artikel. [table “30” not found /]

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair