Candlesticks – wat is het?

Naast de gewone weergave van koersgrafieken in de vorm van lijnen of staafdiagrammen, geven veel traders de voorkeur aan een meer geavanceerde weergave. Dit wordt vaak een candlestick-grafiek of simpelweg candle-grafiek genoemd. De grafiek is genoemd naar de afzonderlijke balken, die op kaarsen lijken en daarom candles worden genoemd. Een gewone lijngrafiek toont alleen de slotkoers, terwijl een candlestick-grafiek de openingskoers, laagste koers, hoogste koers en slotkoers toont voor de geselecteerde periode. De candlestick-grafiek bevat dus veel meer informatie dan een eenvoudige lijngrafiek en geeft een genuanceerder beeld van hoe de koers zich in een bepaald interval heeft ontwikkeld. Het kan even duren om aan candlestick-grafieken te wennen, maar als u eenmaal weet hoe u ze moet lezen, krijgt u een veel beter beeld van hoe de koers heeft bewogen. In dit artikel bespreken we gewone candlestick-grafieken, maar er bestaan ook bijzondere varianten van zoals de Heikin-Ashi of Renko-grafieken. Deze worden apart behandeld.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere

Candlestick koersgrafiek
De grafiek toont de candlestick-koers van de Duitse DAX-index op een interval van 10 minuten.

De individuele candle bestaat meestal uit een dikke staaf en twee dunne verticale lijnen, die het prijsbereik (de intervalkoers) aangeven waarin de koers binnen een bepaald interval heeft bewogen. In de bovenstaande grafiek vertegenwoordigt elke candle een interval van 10 minuten. De dikke balk in de candle (het ‘lichaam’ genoemd; soms zit de dunne lijn volledig in het lichaam), wordt meestal in groen en rood afgebeeld, maar af en toe ook in wit en zwart. De balk illustreert het verschil tussen de openings- en slotkoers. Is de balk groen, dan was de slotkoers hoger dan de openingskoers en bewoog de markt in opwaartse richting. Is de balk rood, dan was de slotkoers lager dan de openingskoers en bewoog de markt in neerwaartse richting.   Candles De afbeelding hierboven toont twee voorbeelden van hoe candlestick-balken eruit kunnen zien. Links ziet u een groene balk, wat aangeeft dat de slotkoers (close) in de gegeven periode hoger was dan de openingskoers (open). Rechts ziet u een rode balk, wat aangeeft dat de slotkoers lager was dan de openingskoers. De twee staarten (ook wel schaduwen genoemd) in opwaartse en neerwaartse richting betekenen dat de koers in deze periode, bijvoorbeeld 10 minuten in een 10-minutengrafiek, zowel hoger als lager heeft gestaan dan de openings- en slotkoers. Samen vormen ze het koersinterval waarin de candle zich heeft bewogen. Het gekleurde deel van de candle dat de slot- en openingskoers omsluit, wordt het lichaam genoemd. Een groene candle wordt een bullish candle genoemd omdat de koers stijgt, en een rode candle wordt een bearish candle genoemd omdat de koers daalt. Hoe langer het lichaam van een candle is, hoe meer de koers heeft bewogen tijdens de periode. De lengte van het lichaam zegt dus iets over hoe intens de koop- of verkoopdruk was in een bepaald interval. Is het lichaam daarentegen vrij kort, dan duidt dit op kleine koersbewegingen. Met andere woorden, de markt consolideert of kan geen richting kiezen. Zowel daytraders als langetermijnbeleggers gebruiken een breed scala aan vormen en formaties van candlesticks om de ontwikkeling van de koers te interpreteren.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Als de grafiek bijvoorbeeld een of meer lange rode candles bevat, dan gaat de prijs met grote snelheid omlaag. Het kan erg riskant zijn om een positie te openen voordat de markt is geconsolideerd en er eventueel een kering kan plaatsvinden. Deze situatie wordt weleens vergeleken met het proberen te vangen van een vallend mes: een stevige waarschuwing. Het kan erg gevaarlijk zijn om een te kopen als de markt met hoge snelheid omlaag beweegt. In dat geval is het beter, of in ieder geval veiliger, om te wachten tot er bijvoorbeeld een zogenaamde ‘doji candle’ ontstaat. Meer daarover hieronder. Maar dit gebeurt niet altijd.   Voorbeelden van bijzondere candlesticks Een voorbeeld van een speciaal type candlestick is de doji-candle. Dit is een candle met aan beide kanten lange lijnen, maar slechts een heel klein of geen lichaam omdat de koers op hetzelfde niveau opende en sloot. Deze candle lijkt nog het meest op een kruis. Hieronder ziet u een voorbeeld van een doji. Doji’s worden door veel traders gezien als een teken dat de markt mogelijk voor een ommekeer staat of geen richting kan kiezen. Meer over de verschillende type doji’s leest u hier. Doji Een ander voorbeeld is de zogenaamde ‘spinning top’ candlestick, die een klein lichaam heeft met lange schaduwen in beide richtingen. Zie onderstaande voorbeeld. Dit type candlestick signaleert de besluiteloosheid in de markt van een doji. spinning-top-candlestick-pattern   Keerpatronen Veel technische traders zoeken naar potentiële keerpunten en correcties in de markt door uit te kijken naar dubbele toppen en bodems, hoofd-en-schouderpatronen of andere koersformaties. Ook candlesticks kunnen hiervoor worden gebruikt. Het identificeren van een keerpatroon betekent niet altijd dat een huidige opwaartse of neerwaartse daadwerkelijk van richting zal veranderen, maar eerder dat deze zal stoppen. In plaats daarvan wordt vaak gezien dat de markt zijwaarts wil bewegen. Effectieve keerpatronen voor candlestick-grafieken moeten worden geïnterpreteerd in samenhang met eerdere formaties. Twee identieke candlesticks kunnen verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van welke trends en formaties zich eerder hebben voorgedaan in de grafiek. De meeste traders gebruiken de vorm van candles of formaties van meerdere candles niet als op zichzelf staande signalen, maar eerder als indicatoren die kunnen helpen bij het beoordelen van de richting van de markt. U kunt candles bijvoorbeeld combineren met andere elementen van techniche analyse, zoals de MACD of Bollinger Bands.
Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Meer over candlesticks Er zijn talloze soorten candlesticks en candlestick-formaties met exotische namen zoals Hammer of Evening Star. Sommige candlesticks hebben zelfs Japanse namen zoals Harami, omdat candlesticks van oorsprong een Japanse uitvinding zijn die daar al honderden jaren geleden werden gebruikt om de prijsbewegingen van rijst te voorspellen. Sindsdien heeft met name Steve Nison het concept verder uitgebreid en toegepast in de moderne technische beursanalyse, onder andere met zijn boek ‘Japanese Candlesticks Charting Techniques’. U kunt meer inspiratie opdoen op bijvoorbeeld de uitstekende website van Thomas Bulkowski, The Pattern Site, en de interessante korte en lange YouTube-video’s van Stephen Bigalow over dit onderwerp. Het is het zeker waard om hiervoor tijd vrij te maken, bijvoorbeeld voor deze video. [table “25” not found /]

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair
Geen gerelateerde posts