Deze maanden leveren de grootste aandelenwinsten op

De meeste actieve traders kennen de vuistregels voor wanneer ze hun aandelen moeten kopen en verkopen, afhankelijk van welke tijd van het jaar het is. De gebruikelijke regels zijn als volgt: [table “2” not found /]
Vaak is er een bepaalde verklaring voor de vele theorieën. Het ‘turn of the month’-effect wordt bijvoorbeeld verklaard door het feit dat miljoenen mensen aan het begin van elke maand hun salaris krijgen. Een deel van dit geld wordt geïnvesteerd in aandelen, waardoor de prijzen aan het begin van de maand kunnen worden opgedreven. Dit effect werd voor het eerst aangetoond door Frank Russell Company, die de Amerikaanse S&P-index over een periode van 65 jaar heeft bestudeerd. Het onderzoek toonde aan dat de aandelen van grote Amerikaanse bedrijven consequent hogere rendementen noteerden rond het wisselen van de maand, in elk geval in de onderzoeksperiode van 1928 tot 1993.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Het oktober-effect wordt daarentegen verklaard door een psychologisch effect. De theorie is dat de aandelenmarkt nog steeds door beurscrashes in het verleden wordt beïnvloed. Bijvoorbeeld door de krach van oktober 1929, die het begin van de Grote Depressie inluidde. Maar ook de ‘Black Monday’ van 19 oktober 1987, toen de Dow Jones daalde met meer dan 22 procent.

Overzicht van het rendement van de S&P 500 sinds 1950.
Overzicht van het rendement van de S&P 500 sinds 1950.

Feit en fictie Op daytradingnl.wpengine.com hebben we gekeken naar zowel oude als nieuwe onderzoeken naar verschillende gebruiken en gezegdes. Zit er een kern van waarheid in? Is er eigenlijk wel sprake van goede en slechte maanden op de beurs? De theorie van het oktober-effect valt snel uit elkaar als naar de realiteit wordt gekeken. Uit onderzoek dat in 2007 in CNBC werd gepubliceerd, bleek er niets van waar te zijn. De financiële nieuwszender gaf een analysebureau de opdracht om hier naar te kijken. Uiteindelijk bleek er slechts in 38,9 procent van de 90 oktobermaanden sprake te zijn van een negatief rendement. De overige maanden waren positief. Hetzelfde gold voor de december-theorie. In verschillende onderzoeken werd juist het tegenovergestelde aangetoond, namelijk dat december een van de beste maanden is om in aandelen te handelen. De positieve decembermaand doorbreekt daarmee de mythe van het januari-effect, want uit de meeste onderzoeken blijkt ook dat het rendement in december vaak hoger is dan in januari. Er is dus geen sprake van een duidelijk januari-effect.

Ontvang gratis beurstips in uw inbox en deel mee in de hoge hitrate.Abonneer nu
Het lijkt er juist op dat het volgende over de wintermaanden kan worden gezegd: Het is over het algemeen een goede tijd om op de beurs te zijn. Uit onderzoek naar 67 jaar beurshandel door The Stock Trader’s Almanac bleek dat de beurs tijdens vijf specifieke maanden aanzienlijk beter presteerde dan de rest van het jaar. Deze maanden zijn november, december, januari, maart en april. Dit lijkt het aloude beursgezegde “sell in May, then go away” te ondersteunen. Omdat het zelden zinvol is om uw langetermijnbeleggingen in een bepaalde maand te verkopen en een maand later weer terug te kopen, kunt u februari ook gerust aan deze lijst toevoegen. Er kan in zekere mate dus worden gesproken over een zomer- en winterstrategie. Volgens The Stock Trader’s Almanac zou de winterstrategie, waarbij de Dow Jones-index wordt gekocht in november en weer wordt verkocht in mei, fantastische rendementen hebben opgeleverd. In de 62 jaren die werden geanalyseerd, zou er 48 jaar winst zijn gemaakt en slechts 14 jaar verlies. Als u precies het tegenovergestelde had gedaan, dat wil zeggen had gekocht in mei en verkocht in november, had u 37 jaar winst gemaakt en 25 jaar verlies.

Wanneer moet u kopen of verkopen? Misschien biedt de loop van het jaar antwoord op deze vraag.

Als de oudste gegevens uit de analyse worden verwijderd en er alleen naar de laatste 24 jaar wordt gekeken, zou een investering van € 10.000 volgens The Stock Trader’s Almanac tot € 585.000 zijn gestegen met de winterstrategie. De zomerstrategie zou daarentegen slechts € 10.500 hebben opgeleverd. We kunnen in onze zoektocht naar de beste periodes om in aandelen te handelen, nog verder inzoomen. Het Journal of Economics and Finance is heeft uitgezocht wat de meest winstgevende handelsdag van de week is. Hierbij werd er 25 jaar terug in de tijd gekeken naar de S&P 500, in totaal 6.450 handelsdagen. Uit deze analyse bleek dat woensdag over het algemeen de meest winstgevende handelsdag is. Dit geldt echter niet als er sprake is van een sterke bull- of bear-markt. Vrijdag is de beste handelsdag op een bull-markt, terwijl maandag de beste handelsdag is op een bear-markt.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Conclusie Wees altijd voorzichtig met het aanwijzen van bijzonder ‘goede’ periodes op de beurs. Het rendement fluctueert altijd en in het verleden behaalde resultaten bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Zelfs als januari al vijf jaar op rij een uitstekende beursmaand is, is dat geen garantie dat het ook volgend jaar zo zal zijn. Toch kunnen er globaal een aantal conclusies worden getrokken. Hier geldt het volgende: woensdag is over het algemeen de beste dag van de week voor de S&P 500. November, december, januari, maart en april zijn over het algemeen goede maanden voor de Dow Jones. Dit kan de basis vormen voor een strategie waarbij u koopt in november en weer verkoopt in mei.

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair
Geen gerelateerde posts