Dit is de beste voortschrijdende indicator

Als u een succesvol trader wilt worden, dan is het belangrijk dat u de juiste indicatoren gebruikt. Veel traders vertrouwen op een technische indicator die het voortschrijdend gemiddelde wordt genoemd om een ​​indruk te krijgen van in welke trend een aandelenkoers zit. De indicator is eenvoudig te gebruiken en makkelijk te begrijpen. Dit zijn ongetwijfeld twee van de redenen waarom het voortschrijdend gemiddelde een van de meest populaire indicatoren is, zowel onder beginners als professionele traders. [table “30” not found /]
Een voortschrijdend gemiddelde is een indicator die achterloopt op de trend en tot doel heeft een koers over een bepaalde periode af te vlakken. Op die manier voorkomt een trader dat er ‘ruis’ in de grafiek komt en wordt het makkelijker om een ​​idee te krijgen van de richting waarin de prijs zich ontwikkelt. De twee meest bekende voortschrijdende gemiddelden worden SMA (simple moving avarage) en EMA (exponential moving average) genoemd. De SMA wordt berekend door eerst de slotkoersen van een aandeel tijdens een bepaalde periode bij elkaar op te tellen, waarna u de som door het aantal slotkoersen deelt. De EMA wordt op bijna dezelfde manier berekend, maar legt meer de nadruk op de laatste slotkoers van een aandeel.

De EMA-indicator zoals deze eruit ziet op de S&P 500 op het platform van Saxo Bank.

Wanneer u als trader een voortschrijdend gemiddelde gebruikt, combineert u bijna altijd twee of meer periodes. Zo krijgt u een ‘snel’ voortschrijdend gemiddelde dat betrekking heeft op de korte termijn, en een ‘langzaam’ voortschrijdend gemiddelde dat betrekking heeft op een langere termijn. Kruisen deze twee voortschrijdende gemiddelden, dan duidt dit hopelijk op een trendkomkering. Wanneer het ‘snelle’ voortschrijdend gemiddelde bijvoorbeeld het ‘langzame’ in opwaartse richting passeert, geeft dit aan dat de aandelenkoers mogelijk kan gaan stijgen. Zie bijvoorbeeld de definities van de twee termen ‘golden cross’ en ‘death cross’. Zowel SMA als EMA zijn echter erg eenvoudig. Veel traders zijn de afgelopen jaren dan ook overgestapt op meer geavanceerde voortschrijdende gemiddelden. Dit geldt bijvoorbeeld voor het zogenaamde Hull Moving Average 9HMA) en het Wilders Moving Average (WILDERS), die beide op verschillende manieren proberen de oorspronkelijke voortschrijdende gemiddeldes uit te breiden om koersontwikkelingen beter te voorspellen.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Veel traders hebben een bijna religieuze relatie met hun ‘persoonlijke’ voortschrijdend gemiddelde. Zij zweren dan ook bij bepaalde waarden van hun EMA of zeer speciale geavanceerde varianten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Guppy GMMA-indicator of het Hull Moving Average. Helaas is die relatie in veel gevallen ‘religieus’ in die zin dat een trader de indicator bijna nooit heeft getest, maar blind vertrouwt op enkele goede ervaringen in het verleden waarbij de indicator aanzienlijk rendement heeft opgeleverd. De Engelse trader en analist J.B. Marwood probeert op zijn blog verschillende indicatoren en strategieën te testen. Hier heeft hij ook gekeken naar voortschrijdende gemiddelden om erachter te komen welke statistisch gezien het beste presteert. Hij heeft onder meer gekeken naar de SMA, EMA, DEMA, TEMA, WMA, Wilders, linear regression, HMA en GMMA. In de eerste test vergelijkt hij de verschillende indicatoren op de S&P 500-index van 2000 tot 2015 op de volgende manier: Hij ‘gaat long’ op de S&P 500 wanneer het snel voortschrijdend gemiddelde het langzame kruist en ‘short’ wanneer het tegenovergestelde gebeurt. De test werd uitgevoerd met zowel 5 dagen en 20 dagen als waarden, als 50 dagen en 200 waarden. Zoals u in bovenstaande tabel kunt zien, presteert Wilders het beste op korte termijn terwijl de ‘oude vertrouwde’ EMA het duidelijk beter doet op de lange termijn. Met de waarden 50/200 geeft de EMA een rendement van 5,96 procent, met een maximale drawdown van -17 procent. HMA (Hull Moving Avarage) presteert in beide gevallen het slechtst.

Het beste voortschrijdend gemiddelde: analyse van https://jbmarwood.com

In de volgende test probeert Marwood een portefeuille samen te stellen op basis van aandelen uit de S&P 500. De portefeuille bestaat uit maximaal tien aandelen. Een aandeel wordt gekocht wanneer het snel voortschrijdend gemiddelde het langzame kruist, en wordt weer verkocht wanneer het tegenovergestelde gebeurt. De tijdsperiode is hetzelfde als in de eerste test. Op deze korte termijn presteerde de EMA opnieuw het beste met een jaarlijks rendement van 3,5 procent en een drawdown van -34 procent. Op de iets langere termijn presteerde het double exponential moving avarage (DEMA) het beste, met een jaarlijks rendement van 9,89 procent. De slechtst presterende indicatoren waren de linear regression en GMMA.

Portefeuille van S&P 500-aandelen, samengesteld op basis van voortschrijdende gemiddelden. Analyse van https://jbmarwood.com

De conclusie is duidelijk: u hoeft niet op zoek te gaan naar een ingewikkeld voortschrijdend gemiddelde om succesvol te worden. De klassieke EMA (exponential moving average) doet het prima, zowel in eenvoudige als dubbele vorm (DEMA). Bovendien toont de test zoals verwacht ook aan dat de lange tijdsperiode (50 dagen versus 200 dagen) beter werkt dan de korte. Tot slot kunnen we ook concluderen dat u een relatief hoge drawdown riskeert als u alleen de strategieën van het ‘golden cross’ en ‘death cross’ gebruikt. Het kan zeker lonend zijn om deze te combineren met andere ideeën. Lees ook onze analyse over welke tijdsperiodes en waarden het beste werken voor een SMA in de DAX. Ook kunt u lezen welke voortschrijdende gemiddelden door professioneel analist John Hardy van Saxo Bank worden gebruikt. [table “30” not found /]

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair
  • Voortschrijdend gemiddelde

    Voortschrijdende gemiddelden zijn een van de meest fundamentele en belangrijke concepten van technische analyse. U kunt voortschrijdende gemiddelden onder andere…

    Lees meer