Investeren in de globale index

Met ETF’s kunt u in één keer ‘in de hele wereld’ investeren.

Als beginnende trader is het niet altijd duidelijk waar u moet beginnen. Welke aandelen zijn het waard om in te investeren en wat is het risico? Tegelijkertijd kan het moeilijk zijn om passief naar een markt te blijven kijken die maar blijft stijgen. Sinds 1961 is de wereldeconomie elk jaar gestaag gegroeid. De enige onderbreking deed zich voor tijdens de financiële crisis van 2009, toen de wereldeconomie licht kromp met 1,7 procent. Maar het jaar erop herstelde de economie zich en sindsdien is er elk jaar weer gewoon sprake van groei. Hoewel een wereldwijde economische opleving niet altijd gepaard gaat met stijgende aandelenmarkten, volgen de economie en de beurs elkaar over het algemeen wel. Sinds 2009 zijn de aandelenmarkten wereldwijd met gemiddeld ongeveer 4,2 procent per jaar gestegen, al was er in 2008, 2011 en 2015 sprake van een daling. Bovenstaande informatie is afkomstig van thisismoney.co.uk. Als belegger kunt u relatief eenvoudig profiteren van deze wereldwijde stijgingen. U kunt met relatief weinig risico de markt betreden om zo een idee te krijgen van hoe het voelt om op de beurs te handelen.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Als u in de wereldmarkt wilt handelen omdat u denkt dat de stijging van 4,2 procent per jaar door zal zetten, zou u moeten kijken naar de zogenaamde MSCI-index. MSCI staat voor Morgan Stanley Capital International (MSCI). De MSCI World Index wordt beheerd door Morgan Stanley en probeert de wereldwijde aandelenmarkt zo goed mogelijk te weerspiegelen. De index bestaat uit grote en middelgrote aandelen uit 23 landen, waaronder natuurlijk de Verenigde Staten, Japan en het Verenigd Koninkrijk, maar ook kleinere landen zoals Nederland, Noorwegen en Israël. De ontwikkeling van de index is hieronder te zien. Zoals u in bovenstaande grafiek kunt zien stijgen de wereldwijde aandelenmarkten gestaag door, althans die markten die deel uitmaken van de MSCI World Index. Als particuliere belegger kan het verleidelijk zijn om in de wereldindex te beleggen, omdat deze veel stabieler is dan individuele aandelen of kleinere indices. Begint u net met investeren, dan kan dit een goede manier zijn om de markt te betreden en een idee te krijgen van hoe het voelt om te beleggen.
Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Helaas kunt u niet in de MSCI zelf beleggen, maar het is wel mogelijk om te investeren in een fonds dat in grote lijnen de MSCI World Index nabootst. Dit type fonds wordt een ETF (exchange-traded fund) genoemd en kan op veel handelsplatformen worden verhandeld. Een van de grootste op de MSCI World Index gebaseerde ETF’s wordt beheerd door het investeringshuis BlackRock onder de naam iShares MSCI World UCITS ETF. Er zijn andere ETF’s die ook proberen de MSCI World Index te weerspiegelen, maar de iShares MSCI World UCITS ETF behoort tot de grootste. Het is een relatief nauwkeurige weerspiegeling van de wereldmarkt, gericht op ontwikkelde landen. Een andere grote ETF is de iShares MSCI ACWI ETF. Deze ETF bevat ook enkele opkomende markten, waardoor er meer potentieel is voor ontwikkeling in zowel opwaartse als neerwaartse richting. Bij Saxo Bank kunt u onder andere handelen in de iShares MSCI World UCITS ETF en iShares MSCI ACWI ETF. Als u uw ETF wilt hedgen tegen de euro, kunt u kiezen voor de iShares MSCI World UCITS ETF EUR hedged. Voer de namen in het zoekveld op het handelsplatform van Saxo in. U kunt er dan direct in handelen tijdens de openingsuren van de markt. Op Markets kunt u meerdere MSCI-fondsen met leverage verhandelen. Hier heet de wereldwijde ETF de iShares MSCI ACWI ETF. U kunt de zoekfunctie gebruiken om te zoeken naar ACWI. Er zijn speciale belastingregels van toepassing als u handelt in ETF’s. In dit artikel kunt u hier meer over lezen.

De iShares MSCI ACWI ETF op Markets.

Op iets langere termijn kunnen er natuurlijk grote schommelingen zijn in de MSCI, maar het punt is dalingen tot dusver altijd relatief snel herstelden. Sinds 1970 is de MSCI met gemiddeld 11 procent per jaar gestegen. Deze ontwikkeling gaat echter gepaard met grote schommelingen. De grootste daling vond plaats tijdens de financiële crisis van 2008, doen de index maar liefst 40 procent terrein gaf. Het daaropvolgende slechtste jaar was tijdens de oliecrisis. De wereldindex daalde in 1974 met 24 procent. Het beste jaar was in 1986, toen de index met 42,8 procent steeg. Als belasting buiten beschouwing wordt gelaten en u 1970 € 100.000 in de index had geïnvesteerd, dan was dit gegroeid tot een vermogen van € 7,8 miljoen als u de winst had herbelegd. In de praktijk moet u echter belasting betalen. Dit heeft natuurlijk een effect op uw winst. Belegt u bijvoorbeeld uw pensioenspaargeld, dan betaalt u zogenaamde PAL-belasting. In 2017 was dit tarief 15,3 procent. Als gedachte-experiment staan hieronder enkele voorbeelden van wat er zou zijn gebeurd als u op verschillende tijdstippen € 100.000 had geïnvesteerd en de winst had herbelegd, zonder rekening te houden met belastingen. 40 jaar geleden (1977): € 4,91 miljoen – Het geld was al na zes jaar meer dan verdubbeld. 30 jaar geleden (1987): € 967.800 – Het bedrag was in zeven jaar tijd meer dan verdubbeld. 20 jaar geleden (1997): € 335.200 – Het bedrag werd in negen jaar tijd meer dan verdubbeld. 10 jaar geleden (2007): € 154.100 – Het bedrag is nog niet verdubbeld. Hierbij moet worden opgemerkt dat 2007 een van de slechtste jaren ooit was om te investeren, vlak voor de financiële crisis. Desondanks zou uw rendement gedurende deze periode positief geweest zijn. Deze voorbeelden houden geen rekening met wat er met uw investering zou zijn gebeurd als u met leverage had gehandeld. Zowel uw verliezen als winsten zullen in dat geval groter zijn, afhankelijk van hoeveel leverage u gebruikt.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere

image_pdfimage_print
Del denne artikel
Tags: ,

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair
Geen gerelateerde posts