Risicomanagement bij online traden

Het belang van risicomanagement wordt door veel beginnende daytraders onderschat, maar is een cruciaal onderdeel van elke strategie. Veel professionele daytraders beperken hun risico door de regel aan te houden dat per transactie maximaal 2-3 procent van de waarde van de portefeuille mag worden verloren. De reden hiervoor is dat zelfs de beste traders een foutpercentage van 40 procent of meer kunnen hebben. Het kan dan ook zomaar voorkomen dat vijf transacties op rij geld verliezen. Als u uw verliezen in deze gevallen niet beperkt, kunt u ontzettend snel uw gehele inleg verliezen.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Hebt u in totaal € 3.000 op uw handelsrekening staan, dan kunt u dus maximaal € 60-90 riskeren per transactie. Het maximale risico van een transactie wordt als volgt berekend: Gebruikt u een stop-loss van 30 ticks en kunt u maximaal € 90 riskeren op uw transactie, dan kunt u dus € 3 inzetten per tick. Houdt u zich aan deze regel, dan zullen uw resultaten aanzienlijk beter zijn dan die van traders die niet aan dit soort risicomanagement doen. Er is een limiet aan wat u maximaal kunt inzetten. Dit wordt bepaald door hoeveel geld er op uw rekening staat. Staat er bijvoorbeeld € 500.000 op uw rekening, dan kunt u per tick € 100 inzetten. Dit kan niet als er ‘slechts’ € 2.000 op uw rekening staat. Bekijk vooral deze video met Peter Garnry van Saxo Bank waarin hij het gebruik van stop-losses bespreekt: https://youtu.be/dUMeNtwzsvI Wanneer u handelt als daytrader, gaat dit anders dan wanneer u in aandelen handelt. Hierbij koopt u een aandeel in een bepaald bedrijf en rekent u direct de volledige prijs hiervan af. Daytraders handelen daarentegen met leverage, waardoor ze geld kunnen verdienen aan zeer kleine schommelingen in de markt. Door gebruik te maken van leverage, hoeft u slechts een klein bedrag te storten om met een veel grotere positie te kunnen handelen. Dit bedrag wordt ook wel marge genoemd. Voor elke transactie dient u een bedrag aan te houden als marge. Dit bedrag wordt weer teruggegeven zodra de transactie is voltooid. Handelt u met veel leverage, zoals veel daytraders doen, dan is het cruciaal dat u vaste stop-losses gebruikt. Een stop-loss is als het ware een niveau waarop u uzelf dwingt om verlies op een transactie te nemen. Alle moderne handelsplatformen hebben tegenwoordig automatische stop=loss-functies die ervoor zorgen dat uw verlies niet te ver kan oplopen. Er kan echter niet met 100 procent zekerheid worden gegarandeerd dat de stop-loss wordt uitgevoerd. Als er sprake is van extreme prijsvolatiliteit, kan het punt van uw stop-loss soms worden gepasseerd zonder dat uw stop-loss werd uitgevoerd. Op het handelsplatform ETX Capital kunt u de functie van de ‘garandeerde’ stop-loss gebruiken. Wilt u erop kunnen vertrouwen dat uw stop-loss wordt uitgevoerd, overweeg dan deze functie te gebruiken. Voor de meeste traders is een ‘gewone’ stop-loss echter meer dan voldoende.

Hier kunt u zien hoe de stop-loss wordt ingesteld op het platform van ETX Capital. U hebt de mogelijkheid om een gegarandeerde stop-loss te kiezen.
Hier kunt u zien hoe de stop-loss wordt ingesteld op het platform van ETX Capital. U hebt de mogelijkheid om een gegarandeerde stop-loss te kiezen.
image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair
Geen gerelateerde posts