Aandelenvoordeel: zo beoordeelt u of de beurs vandaag gaat stijgen

Als daytrader droomt u ervan de trend op de aandelenmarkt te kunnen voorspellen. Zal de markt gaan stijgen of dalen? Als u vertrouwen hebt in het eerste scenario, moet u er ‘s ochtends als de kippen bij zijn om een positie te openen op de grote beursindices. De rest van de dag kunt u vervolgens achterover leunen. Maar hoe weet u waar de markt naartoe gaat?

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Er zijn talloze strategieën die de trend proberen te voorspellen op basis van zogenaamde technische analyse. Meestal houdt dit het gebruik van veel relatief geavanceerde technische indicatoren in om te beoordelen of de markt over- of ondergewaardeerd is.

Als daytrader kunt u de eerste uren van de handelsdag gebruiken om uw kansen voor de rest van de dag te bepalen.

Er is echter een eenvoudigere methode die waarschijnlijk net zo goed kan inschatten of de markt op een bepaalde dag zal stijgen of dalen. We noemen deze methode de ‘stable morning trend’ en nemen als uitgangspunt dat de aandelenmarkt doorgaans stijgt op lange termijn. Gemiddeld stijgen de grote indices met 5 tot 10 procent per jaar. In sommige jaren zelfs nog meer. Deze kennis ondersteunt het principe dat de aandelenmarkt over het algemeen rustig blijft stijgen, zo lang er geen sprake is van nervositeit of negativiteit op de markt. Als daytrader moet u daarom elke ochtend beoordelen of en in welke mate de markt nerveus is. Is de markt nerveus, dan moet u geen nieuwe long-posities openen of juist short gaan. Lijkt de markt daarentegen stabiel en sterk te zijn, dan kunt u waarschijnlijk verwachten dat de markt de rest van de dag zal stijgen. In die wetenschap opent u een long-positie.

Maar hoe weet u als daytrader of de markt nerveus is? De vuistregel van de stable morning trend-strategie is dat de markt als nerveus en instabiel kan worden beschouwd als er vanaf de opening al sprake was van relatief grote prijsschommelingen. Heftige fluctuaties zijn te wijten aan het feit dat alle grote spelers (banken, hedgefondsen, et cetera) tijdens de eerste seconden na het openen van de beurs verschillende ideeën hebben over de markt en onmiddellijk ‘in gevecht’ zijn over de richting in de markt. Het idee achter deze strategie is dan ook dat u als daytrader een grote index kiest (bijvoorbeeld de S&P 500, DAX of FTSE) en vervolgens na opening van de beurs een uur wacht om te beoordelen hoe nerveus of kalm de markt zich gedraagt.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Voor deze beoordeling gebruikt u een normale candlestick-grafiek op uurbasis gebruikt. Een candlestick toont altijd de laagste en hoogste prijs van een bepaalde periode (in dit geval een uur). Als de eerste candlestick van de dag niet echt hoog is vergeleken met de laatste 500 candlesticks, dan weet u dat de markt het rustig aan doet vergeleken met de 500 voorgaande handelsuren. Bij voorkeur is de lengte van de eerste candlestick na het open van de markt MINDER dan 10 procent van de langste candlesticks tijdens de gehele periode. Met andere woorden: minstens 50 van de 500 laatste candlesticks moeten LANGER zijn dan de eerste candlestick na het openen van de markt.

Als dit het geval is, kunt u als daytrader overwegen om een positie te openen in de markt. Het daadwerkelijke koopsignaal wordt gegeven door de volgende candlestick (het tweede uur na opening van de markt). Als deze candle ook relatief klein is en positief sluit, is de veronderstelling bevestigd dat de markt kalm is waarschijnlijk de rest van de dag zal blijven stijgen. U koopt u dus in op de index (u gaat long) en zet uw stop-loss 1 procent onder de prijs. U sluit uw positie voor het sluiten van de beurs (hopelijk met winst).

Vier voorbeelden van transacties in de DAX, waarbij aan de voorwaarden van de strategie wordt voldaan. Er wordt een kleine candle gevormd in het eerste uur na de beursopening, gevolgd door een positieve candle. Bovenstaande illustratie eindigt met drie winnaars en een kleine verliezende transactie, verdeeld over elf handelsdagen. De grafiek is afkomstig van Saxo Bank en toont de koers van de DAXEX-ETF, die de grote Duitse DAX-index volgt. Het is slim om een ​​ETF-grafiek te gebruiken om candles te tellen, omdat u volgens de strategie alleen naar de volatiliteit hoeft te kijken tijdens de ‘officiële’ openingsuren van de beurs. Als u een CFD-grafiek gebruikt om candles te tellen, telt u makkelijk ook de avonduren mee. Het is dus een goed idee om candles te analyseren in een ETF-grafiek die de ontwikkeling van DAX weerspiegelt. Het daadwerkelijke handelen zou u met een CFD-contract moeten doen, zodat u leverage kunt gebruiken. Een CFD-contract voor de DAX wordt op de meeste daytrading.platformen doorgaans Germany 30 genoemd.

Bovenstaande methode is getest op verschillende index-ETF’s, onder meer door J.B. Marwood. De conclusie was dat deze methode meer winnaars dan verliezers opleverde en dat verliezen vaan KLEINER waren dan winsten. “De openingsperiode geeft een goed beeld van hoe de markt zich de rest van de dag zal ontwikkelen. Als de volatiliteit ‘s ochtends al hoog is, zet dit meestal door. Is de volatiliteit daarentegen laag, dan is dat vaak een signaal dat de markt de rest van de dag rustig zal stijgen”, schrijft J.B. Marwood in een artikel over de strategie. Het lijkt misschien verwarrend om de lengte van 500 candles te beoordelen, maar in de meeste gevallen zult u snel kunnen beoordelen of de eerste candle van de dag lang of kort is vergeleken met het gemiddelde, en zeker in relatie tot de 10 procent langste candles. U moet het tellen van candles in de ‘aftermarket’ vermijden. Daarom is het slim om candles te tellen door naar een ETF-grafiek te kijken die de index weerspiegelt waarin u wilt handelen. Voor de DAX kunt u de ETF met de naam DAXEX gebruiken. Als u in de S&P 500 wilt handelen, kunt u bijvoorbeeld de SPDR S&P 500-ETF gebruiken. Vervolgens kunt u een positie openen met leverage in een CFD-contract, bijvoorbeeld Germany 30 of US 500. Dit kan bijvoorbeeld op het handelsplatform Markets. Houd er rekening mee dat deze cijfers alleen zijn gebruikt voor het testen van de strategie. In de praktijk kunt u zelf inschatten of de eerste candle van de dag volatiel is of niet, en op basis van deze inschatting bepalen of de trend die dag omhoog of omlaag zal bewegen. Als u problemen hebt met het tellen van candles, kunt u ook een volatiliteitsindicator proberen zoals de ATR of de ADX. Deze zijn echter niet getest.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Wilt u uzelf als daytrader nog beter beschermen tegen fluctuerende prijzen, dan kunt u de strategie ook combineren met grote kengetallen, bijvoorbeeld op Forex Factory. Belangrijke macro-economische cijfers schudden de markt vaak op. Daarom zou u alleen met bovenstaande strategie moeten handelen als er tijdens de betreffende handelsdag naar verwachting geen ‘rode’ macro-economische cijfers bekendgemaakt zullen worden.

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair