Het geheime wapen van Japan: de Ichimoku Kinko Hyo-indicator

De Ichimoku Kinko Hyo, ook bekend als de Ichimoku Cloud, is een technische indicator die wordt gebruikt om momentum te meten, de richting van een trend te identificeren en inzicht te krijgen in toekomstige steun- en weerstandspunten. De Ichimoku Kinko Hyo werd ontwikkeld door de Japanner Goichi Hosoda. Het kostte hem 20 jaar om het systeem te ontwikkelen en te testen, en bracht de indicator uiteindelijk uit in 1968. Sindsdien speelt het een leidende rol onder Japanse traders.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere

De IIchimoku Kinko Hyo is dus al lange tijd een belangrijke en veelgebruikte indicator voor Aziatische traders in valuta, grondstoffen, futures en aandelen. De indicator wordt ook buiten Azië steeds populairder, aangezien het een erg interessante indicator is die goed heeft gepresteerd in verschillende backtests. Het is dan ook niet voor niets dat velen de Ichimoku Kinko Hyo zien als het ‘geheime wapen’ van Japanse traders. Als u in Japanse aandelen of de Japanse valuta handelt, kan het een groot voordeel zijn om de Ichimoku Kinko Hyo te gebruiken omdat veel Japanse traders dit ook doen. Dit kan voor een zelfversterkend effect zorgen. [table “30” not found /]
Het doel van de Ichimoku Kinko Hyo-indicator is om verschillende technische strategieën te combineren tot één enkele indicator, die eenvoudig kan worden geïmplementeerd en geïnterpreteerd. Ichimoku Kinko Hyo kan worden vertaald als ‘evenwicht met overzicht’ wat ongeveer betekent dat een trader maar één keer naar de indicator hoeft te kijken om de trend, steun en weerstand te bepalen.

De Ichimoku Kino Hyo-indicator bestaat uit vijf indicatorlijnen die samen één compleet beeld vormen. Deze vijf lijnen worden Tenkan Sen, Kijun Sen, Chikou Span, Senkou Span A en Senkou Span B genoemd.

De Ichimoku Kinko Hyo kan er op het eerste gezicht erg ingewikkeld uitzien. Een deel van de complexiteit verdwijnt echter als u eenmaal weet wat de verschillende lijnen betekenen en waarom ze worden gebruikt. Hierbij moet gezegd worden dat het jaren kan duren voordat u de Ichimoku Kinko Hyo-indicator helemaal onder de knie hebt, omdat er veel geavanceerde strategieën gebruikt worden. Met ervaring en kennis kan de indicator echter worden aangepast aan nieuwe persoonlijke strategieën die passen bij uw eigen manier van handelen. De meeste handelsplatformen bieden de Ichimoku Kinko Hyo-indicator aan, vaak onder het menu ‘Indicators’. De indicator is bijvoorbeeld te vinden op het handelsplatform eToro onder ‘Studies’, waar ook alle grafieken in dit artikel vandaan komen. Het is dus niet nodig om te weten hoe de verschillende lijnen moeten worden berekend. Voor geïnteresseerden hebben we het hieronder beknopt beschreven, waarbij we ook de verschillende elementen en hun functie in de indicator behandelen. Tenkan Sen (Conversion Line) De Tenkan Sen-lijn wordt berekend door de hoogste top en de laagste bodem van de laatste negen periodes bij elkaar op te tellen, waarna het resultaat door 2 wordt gedeeld. De resulterende lijn vertegenwoordigt een belangrijk steun- en weerstandsniveau en is een signaallijn voor een mogelijke trendverandering. Vanwege het korte tijdsbestek waar de Tenkan Sen van uitgaat, moet deze lijn niet afzonderlijk worden gebruikt. Een van de belangrijkste toepassingen van de Tenkan Sen is in combinatie met de Kijun Sen. Als de Tenkan Sen boven Kijun Sen staat, is dit een bullish signaal (kopen). Staat de Tenkan Sen onder de Kijun Sen, dan is dit een bearish signaal (verkopen). In feite is het kruispunt van deze twee lijnen een zeer sterk signaal dat wijst op een trendverandering. De kruising van de Tenkan Sen en Kijun Sen is een van de basisstrategieën die worden gebruikt om op basis van dit systeem te handelen.

Kijun Sen (Base Line) De Kijun Sen wordt berekend door de hoogste top en de laagste bodem over de afgelopen 26 periodes bij elkaar op te tellen, waarna het resultaat door 2 wordt gedeeld. De Kijun Sen geeft ons dus dezelfde informatie als de Tenkan Sen, maar over een langere periode. De Kijun Sen is daarom meestal een betrouwbaardere indicator en kan daarom worden omschreven als een belangrijk steun- en weerstandsniveau. Om die reden gebruiken veel handelaren de Kijun Sen als een instappunt met laag risico of als een solide stop-loss.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere

Chikou Span (Lagging Span) De Chikou Span vertegenwoordigt een van de unieke kenmerken van de indicator, namelijk de tijdsverschuiving. De Chikou Span wordt bepaald door de huidige prijs 26 periodes terug te zetten (u slaat simpelweg een aantal periodes over), zodat u kunt zien hoe de prijs van vandaag zich verhoudt tot de prijs van 26 periodes geleden. De resulterende lijn kan ons helpen bij het bepalen van de richting van de trend. Als de Chikou Span onder de prijs van 26 periodes geleden staat, betekent dit dat er mogelijk sprake kan zijn van een aanhoudende bearish-trend. Omgekeerd, als de Chikou Span hoger staat dan de prijs van 26 periodes geleden, betekent dit dat er kansen zijn op een aanhoudende bullish-trend.

Senkou Span A (Leading line A) De Senkou Span A wordt berekend door de Tenkan Sen en Kijun Sen bij elkaar op te tellen en vervolgens de som door 2 te delen, waarna het resultaat 26 periodes vooruit wordt geplot. De resulterende lijn vormt de ene kant van de Kumo Cloud, die wordt gebruikt om toekomstige steun- en weerstandsgebieden te identificeren.

Senkou Span B (Leading line B) De Senkou Span B wordt berekend door de hoogste top en laagste bodem van de laatste 52 periodes bij elkaar op te tellen en vervolgens de som door 2 te delen, waarna het resultaat 26 periodes vooruit wordt geplot. De resulterende lijn vormt de andere kant van de Kumo Cloud. We zien dus dat de Senkou Span A en Senkou Span B samen de Kumo Cloud vormen, het meest unieke aspect van de Ichimoku Kinko Hyo-indicator als geheel.

De Kumo Cloud (Cloud) De Kumo Cloud bestaat, zoals hierboven beschreven, uit twee lijnen die we eerder hebben gezien: de Senkou Span A en Senkou Span B, die elk een indicator zijn van een bepaald evenwicht in de markt. De ruimte tussen de 2 lijnen is de zogenaamde ‘Kumo Cloud’. Dit gebied is in principe een plek waar er sprake is van evenwicht in de markt of er geen sprake is van een duidelijke trend. De Cloud is, zoals gezegd, een van de meest unieke aspecten van de Ichimoku Kinko Hyo-indicator. Dit komt omdat het een multidimensionale weergave van steun- en weerstandsniveaus is, in plaats van een klassieke eendimensionale weergave die vrijwel alle andere indicatoren opleveren. Deze uitgebreidere weergave biedt meer inzicht in hoe de markt er daadwerkelijk voor staat. Een markt waar steunen en weerstanden niet slechts een enkel punt in een grafiek zijn, maar bestaan uit complete gebieden die voortdurend uitbreiden en krimpen als reactie op de dynamiek van de markt. Het doel van de Cloud is dus om een compleet beeld te vormen van langdurige steun- en weerstandsgebieden in een markt. Wanneer de prijs boven de Cloud ligt, betekent dit dat de prijs hoger is dan het historische gemiddelde. Dit is een bullish signaal. Het tegenovergestelde is ook waar. Een succesvolle Ichimoku-trader zal daarom altijd kijken naar de positie van de prijs ten opzichte van de Cloud om een beeld te krijgen van hoe de prijs zich zou kunnen ontwikkelen. Het belangrijkste is dat een trader altijd wacht tot de prijs naar de rechterkant van de cloud beweegt voordat er posities worden geopend.

[table “30” not found /]

Basisstrategie Een van de basisstrategieën, zoals beschreven in het begin van dit artikel, is de kruising van de Tenkan Sen en Kijun Sen. Een implementatie van de Cloud in deze strategie kan helpen bij het classificeren van de sterkte van het signaal. Een verkoopsignaal zal bijvoorbeeld zwak lijken als de prijs zich boven de Cloud bevindt, terwijl een koopsignaal daarentegen extreem sterk zal zijn. Het omgekeerde geldt natuurlijk als de prijs onder de Cloud ligt. In bovenstaande grafiek zien we dat de Tenkan Sen-lijn de Kijun Sen van onderaf kruist, waardoor er een koopsignaal ontstaat. Dit koopsignaal duidt op een verandering van de trend, die wordt ondersteund door twee andere elementen van de indicator. De prijs ligt hoger dan de Cloud, wat duidt op een bullish signaal. Tegelijkertijd ligt de Chikou Span boven de prijs, wat eveneens duidt op een koopsignaal. De indicator bevat dus drie signalen van drie verschillende elementen, die allemaal wijzen op een stijging van de prijs. Zoals u in de grafiek kunt zien, was er inderdaad sprake van een goed instappunt. Dit is slechts een van de strategieën die gebruikt kunnen worden met de Ichimoku Kinko Hyo-indicator. Er zijn echter veel andere, meer geavanceerde strategieën waar we in dit artikel niet op ingaan. De basisstrategie, waarbij er wordt gekocht wanneer de Tenkan Sen (Conversion Line) kruist met de Kijun Sen (baseline), en omgekeerd, is meerdere keren getest met goede resultaten. Bijvoorbeeld hier. Bij het gebruik van de Ichimoku Kinko Hyo moeten we altijd onthouden dat het een compleet systeem is, waarbij er naar het hele ‘plaatje’ moet worden gekeken voorafgaand aan het nemen van een beslissing. Waar ligt de Tenkan Sen ten opzichte van de Kijun Sen? Waar is de Cloud in verhouding tot de prijs? Wat geeft de Chikou Span aan? Dit is een indicator waarvan de signalen voortdurend kunnen worden verfijnd door ambitieuze en veeleisende traders. De Ichimoku Kinko Hyo-indicator is onder andere in te stellen op het handelsplatform Markets.

[table “30” not found /]
image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair