Island reversal

Normaal gesproken lijkt de koers van liquide aandelen redelijk samenhangend te zijn, omdat kopers en verkopers voortdurend tegen elkaar bieden en relatie tot de huidige prijs. Soms doet zich echter een fenomeen voor in de koers waarbij de prijs sterk omhoog of omlaag ‘springt’ en er een breuk in de grafiek ontstaat, waarbij de nieuwe prijs volledig wordt lijkt te worden afgesneden van de vorige prijs. Dit gebeurt meestal als er sprake is van een sterke opwaartse of neerwaartse trend die plotseling wordt versterkt door nieuws dat de richting van de trend bevestigt. In die situatie domineren kopers of verkopers de markt plotseling en ontstaat er een ‘gat’ in de prijs. [table “9” not found /]
Daytraders noemen dit gat ook wel een ‘gap’. U kunt elke dag ‘gaps’ identificeren tussen de slotkoers van een bepaald aandeel en de openingskoers van de volgende dag. Dit komt doordat de koers van het aandeel na het sluiten van de markt vaststaat. Maar ook als er niet kan worden gehandeld, vinden er natuurlijk bepaalde ontwikkelingen plaats. Gaps komen zelden voor midden op een handelsdag.

Een extreme gap in Google. Deze gap ontstond in juli 2015 na publicatie van de bedrijfscijfers. De markt werd volledig gedomineerd door de kopers. Op de grafiek is er echter nog geen sprake van een 'island' omdat dit als voorwaarde heeft dat er eenzelfde daling van de prijs moet plaatsvinden.
Een extreme gap in Google. Deze gap ontstond in juli 2015 na publicatie van de bedrijfscijfers. De markt werd volledig gedomineerd door de kopers. Op de grafiek is er echter nog geen sprake van een ‘island’ omdat dit als voorwaarde heeft dat er eenzelfde daling van de prijs moet plaatsvinden.

Er zijn veel strategieën die gericht zijn op dergelijke gaps. In dit artikel bespreken we de zogenaamde ‘island gap’ en hoe hier met behulp van de ‘island reversal’-strategie op kan worden ingespeeld. Een ‘island gap’ ontstaat wanneer een opwaartse of neerwaartse gap in de koersgrafiek wordt gevolgd door een gelijke beweging in de tegenovergestelde richting (meestal binnen een paar dagen). Dit betekent dat er een klein eiland (‘island’) ontstaat in het midden van de koersgrafiek, waar een deel van de grafiek volledig is afgesneden van de rest van de prijs. Island gaps zijn interessant omdat ze uitdrukken dat het gevoel van paniek of opwinding waar sprake van was na het ontstaan van de eerste gap, weer volledig is verdwenen. In plaats daarvan is de stemming omgeslagen en ontstaat er een trend in tegenovergestelde richting die enige tijd aanhoudt. [table “30” not found /]
Als daytrader kunt u profiteren van deze bijzondere situatie door met de trend mee te handelen. Om dit te doen, kunt u een koop- of verkooporder plaatsen (afhankelijk van of de gap naar boven of naar beneden wordt gedicht) onmiddellijk nadat de gap is gesloten. Het is vaak moeilijk om te weten of een ‘island’ zal worden gevormd. Resultaatgerichte traders zullen dus vaak een order plaatsen in dit gebied en wachten tot hun voorspelling uitkomt. U moet uw order echter goed in de gaten houden, omdat gaps meestal rustig en gelijkmatig worden gesloten en er dus geen ‘island’ in de grafiek ontstaat. In die gevallen is er niet per se sprake van sterke handel.

Voorbeeld van een island reversal-strategie. De prijs springt omhoog en daalt vervolgens weer net zo snel. Hierdoor ontstaan er kleine 'eilanden' in de grafiek. Op de punten waar er zulke eilanden ontstaan, kunt u als daytrader de trend proberen te volgen.
Voorbeeld van een island reversal-strategie. De prijs springt omhoog en daalt vervolgens weer net zo snel. Hierdoor ontstaan er kleine ‘eilanden’ in de grafiek. Op de punten waar er zulke eilanden ontstaan, kunt u als daytrader de trend proberen te volgen.
image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair
Geen gerelateerde posts