Kijk met röntgenogen naar de beurs met Heikin-Ashi

Wilt u de neergang of het herstel van de aandelenmarkt duidelijk kunnen zien? Dan is de Heikin-Ashi-grafiek precies wat u zoekt. Heikin-Ashi is in de achttiende eeuw ontwikkeld in Japan door de Munehisa Homma. Destijds werden grafieken gebruikt om de dynamiek van de prijsontwikkeling van rijst in kaart te brengen. Het doel van Heikin-Ashi is om ruis weg te filteren en zo voor een duidelijkere weergave van markttrends te zorgen. Voor nieuwe traders is een trend gemakkelijker te herkennen, en voor ervaren traders helpt Heikin-Ashi bij het vasthouden van posities tijdens een trend terwijl er klassieke prijspatronen geïdentificeerd worden. U kunt bijvoorbeeld Heikin-Ashi gebruiken op Markets.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Normale candlestick-grafiek
Heikin-Ashi candlestick-grafiek

Heikin-Ashi deelt veel kenmerken met normale candlestick-grafieken. Heikin-Ashi is, net als een gewone candlestick-grafiek, kleurgecodeerd. Zolang de prijs stijgt, worden de candlesticks groen weergegeven. Zolang de prijs daalt, zijn de candlesticks rood van kleur. Het verschil zit in de waarden die worden gebruikt om elke candlestick te tekenen. In plaats van de ‘open-high-low-close’ (OHLC) te gebruiken, zoals voor gewone candlestick-grafieken wordt gedaan, maakt Heikin-Ashi gebruik van een aangepaste formule op basis van gemiddelden. Deze formule is bedoeld om alle marktruis weg te filteren, zodat u een veel duidelijker beeld van de markt krijgt. Zoals hierboven beschreven, heeft het gebruik van Heikin-Ashi zowel voor- als nadelen. Het belangrijkste voordeel is het vermogen van de grafiek om inzicht te geven in een bepaalde markt. Heikin-Ashi filtert marktruis weg, waardoor het eenvoudiger wordt om de richting van de trend te zien en koerspatronen te identificeren. In een gewone candlestick-grafiek veranderen de candles vaak van groen naar rood en omgekeerd, waardoor ze moeilijk leesbaar zijn. Heikin-Ashi heeft daarentegen meestal meerdere candles van dezelfde kleur achter elkaar, waardoor prijsbewegingen eenvoudiger kunnen worden geïdentificeerd. U kunt Heikin-Ashi bijvoorbeeld gebruiken op het platform Markets. De meeste handelsplatformen bieden Heikin-Ashi aan als grafiekoptie, vaak in een menu als ‘Chart type’ op het desbetreffende platform. Het is daarom niet nodig om de formule voor Heikin-Ashi handmatig te berekenen, maar voor geïnteresseerden hebben we de formule voor het berekenen van Heikin-Ashi hieronder uitgelegd. Het grootste nadeel van Heikin-Ashi is dat de exacte prijs niet wordt getoond. Dit is echter meestal geen probleem voor swingtraders die de tijd hebben om een positie aan te houden. Als u daarentegen een daytrader bent en wilt profiteren van snelle prijsbewegingen, zult u waarschijnlijk zien dat Heikin-Ashi niet echt aan uw behoeften voldoet. Hier zou het beter zijn om de gewone candlestick-grafiek te gebruiken voor het bepalen van de juiste in- en uitstappunten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn vijf primaire signalen bij Heikin-Ashi die trends en koopkansen identificeren:

  1. Groene candles zonder neerwaartse schaduwen of staarten duiden op een sterke opwaartse trend → Laat uw long-posities meesurfen op de golf.
  2. Groene candles met schaduwen of staarten in beide richtingen duiden op een lichte opwaartse trend → Mogelijk kunt u uw long-posities uitbouwen en short-posities sluiten.
  3. Candlesticks, ongeacht de kleur, met een klein lichaam en lange bovenste en onderste schaduwen of staarten duiden op een trendverandering of een periode waarin de markt zijwaarts zal bewegen → Traders die risico durven te nemen, kunnen hier kopen of verkopen terwijl anderen nog wachten op bevestiging voordat zij long of short gaan. Wanneer de markt vooral zijwaarts beweegt, is Heikin-Ashi niet optimaal te gebruiken.
  4. Rode candlesticks met schaduwen of staarten in beide richtingen duiden op een lichte neerwaartse trend →Mogelijk kunt u uw short-posities uitbouwen en long-posities sluiten.
  5. Rode candles zonder bovenste schaduw duiden op een sterke neerwaartse trend → Blijf short gaan tot er een trendverandering optreedt.
Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair