Parabolic SAR: een oude bekende indicator

De parabolic SAR (ook wel PSAR genoemd) is een indicator die weinig wordt gebruikt door traders. Dat is jammer, omdat de indicator een aantal zeer sterke signalen kan geven in een markt met trend en relatief eenvoudig te begrijpen is. Tegelijkertijd is de indicator ideaal te combineren met andere bekende indicatoren, bijvoorbeeld een voortschrijdend gemiddelde (EMA). De parabolic SAR is als indicator opgenomen op de handelsplatformen Markets en eToro.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
De parabolic SAR wordt vooral gebruikt om een beweging te bepalen in een markt waar er al sprake is van een trend, zodat een trader vroeg kan instappen en het maximale uit de trend kan halen. De indicator bestaat uit een reeks punten boven of onder de prijsgrafiek. Als deze zich boven de prijs bevinden, geeft de parabolic SAR aan dat er sprake is van een bearmarkt (een neerwaartse markt). Staan de punten onder de prijs, dan duidt dit op een bullmarkt (een opgaande markt). Hierbij functioneren de punten als een soort ‘plafond’ of ‘vloer’ voor de prijs. De koers kan hier dus moeilijk boven of onder komen. Zo is de indicator dus eenvoudig te begrijpen voor ongeoefende traders. Traders die wachten op een trendomkering, zullen letten op wanneer de punten van de parabolic SAR veranderen: bijvoorbeeld van onderin de grafiek naar bovenin de grafiek. Dit duidt op een verandering van richting, en hier zal de trader doorgaans bevestiging zoeken van andere indicatoren of andere intervallen om er zeker van te zijn dat de trend werkelijk van richting verandert. Lees eventueel het interview met elite-trader Jay (Nemesis) Edward Smith, die de parabolic SAR veel gebruikt. Zie onderstaande grafiekvoorbeelden voor een idee hoe de PSAR kan worden gebruikt. [table “30” not found /]
De parabolic SAR is ontwikkeld door de beroemde technische handelaar Welles Wilder. Hij heeft eveneens de RSI-indicator bedacht, wat tegenwoordig een van de meest gebruikte indicatoren is. De daadwerkelijke berekening van de parabolic SAR is relatief ingewikkeld, maar als trader hoeft u daar niet het fijne van te weten. De meeste handelsplatformen, waaronder eToro, tekenen automatisch de indicator op de grafiek als u deze selecteert. De parabolic SAR kijkt naar de laagste of hoogste prijs in een bepaalde de periode, en in elke volgende periode wordt beoordeeld wat de versnellingsfactor van de grafiek is. Als de versnelling stopt en de prijs boven of onder het hoogste of laagste punt van de vorige periode komt, verandert de richting van de indicator. De stippen wisselen dan van boven naar onder de grafiek, of vice versa. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het correct gebruiken van de PSAR een aanzienlijk voordeel kan opleveren ten opzichte van het simpelweg langdurig aanhouden van een aandelenpositie. Lees eventueel het rapport Comparison of three technical trading methods.

De PSAR-indicator wordt hier op een daggrafiek van de Duitse DAX-index geplaatst. Merk op hoe de positie van de stippen verandert van boven de grafiek naar onder de grafiek en vice versa wanneer er sprake is van een trendomkering. De pijlen geven de richtingsveranderingen aan die gunstig zijn voor een trader. De cirkel geeft aan wanneer de markt zijwaarts beweegt en de parabolic SAR mogelijk verkeerde signalen geeft. Hier kunt u prima combineren met een voortschrijdend gemiddelde, zie het voorbeeld verderop op de pagina.
In dit voorbeeld wordt de parabolic SAR gecombineerd met een voortschrijdend gemiddelde van 50. Het idee is om de signalen van de parabolic SAR alleen te gebruiken als ze worden bevestigd door het voortschrijdend gemiddelde in de richting van de trend. Als de prijs dus ONDER het voortschrijdend gemiddelde ligt, is de richting onduidelijk en moet u niet handelen op het signaal van de parabolic SAR alleen. Een andere optie is om te wachten tot de prijs weer boven het voortschrijdend gemiddelde uitkomt.
image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair
Geen gerelateerde posts