Stochastics – de stochastische oscillator

De stochastische oscillator, ook wel stochastic genoemd, is een van de bekendste technische indicatoren voor het analyseren van momentum. Het idee achter deze indicator is dat de prijs tijdens een opwaartse trend elke periode dichter bij het hoogste punt van de bandbreedte waarin de prijs beweegt, zou moeten sluiten. Dit signaleert dat de markt waarschijnlijk verder door zal stijgen. Op dezelfde manier zou de prijs tijdens een neerwaartse trend daarom dichter bij de onderkant van het bereik waarin deze beweegt, moeten sluiten. Lees hier meer over stochastische strategieën De stochastische oscillator beweegt binnen een bandbreedte van 0 tot 100 en bestaat meestal uit twee lijnen. De eerste lijn wordt %K genoemd en vormt de basis van de indicator. Deze lijn wordt berekend zoals hierboven staat beschreven. De tweede lijn wordt %D genoemd en is een voortschrijdend gemiddelde van %K. Deze lijn wordt gezien als de belangrijkere van de twee en geeft over het algemeen de beste signalen. De lijn %K wordt daarom vaak weggelaten.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Als de stochastische oscillator wordt berekend aan de hand van bijvoorbeeld de laatste zes handelsperiodes, dan houdt dit in dat op een 1-uurgrafiek de slotkoersen van de afgelopen zes uur worden gebruikt. De oscillator kan op veel verschillende manieren worden toegepast. Meestal wordt gekeken of deze afwijkt van de daadwerkelijke prijs. Zie onderstaande grafiek.

stochastic-stochastische oscillator
De prijs vormt een dubbele top, terwijl de stochastische oscillator juist een lagere top heeft gevormd. Dit wordt door veel traders beschouwd als een verkoopsignaal.

Hier ziet u de prijs van de Duitse DAX-index op 20 augustus 2015. De prijs vormt tussen 12.00 en 12.30 een dubbele top. Tegelijkertijd is te zien dat de oscillator daaronder een lagere top vormt. De prijsontwikkeling verliest dus momentum. Sommigen interpreteren dit als een verkoopsignaal. Veel traders zullen echter wachten tot de vorming van de top is bevestigd, om niet te vroeg een positie te openen. Dit screenshot is gemaakt via het handelsplatform ETX Capital. Stochastische oscillatoren kunt u aanzetten door op ‘Studies’ en vervolgens op ‘Stochastics’ te klikken. Meestal worden voor de oscillator de standaardinstellingen van 14, 3 en 5 gebruikt. In principe hoeft u deze parameters niet in te stellen als u handelt op ETX, aangezien ze al op deze waarden zijn ingesteld.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Op het screenshot is %K de zwarte lijn en %D de rode lijn. Als u alleen naar %D wilt kijken, de belangrijkste lijn, dan kunt u %K dezelfde kleur geven als de achtergrond om de grafiek eenvoudiger te maken. Deze manier van handelen met stochastische oscillatoren wordt veel gebruikt door daytraders en swingtraders. Het kan een goed idee zijn om dit in uw repertoire op te nemen. Lees hier meer over stochastische strategieën

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair