Bollinger Bands

Bollinger Bands® is een indicator die de marktvolatiliteit meet. Bollinger Bands® werden in de jaren tachtig ontwikkeld door technisch analist John Bollinger. In 2011 ontving hij het merkenrecht op deze indicator. Bollinger Bands® bestaan ​​uit drie lijnen: Een middenlijn, een bovenste en onderste lijn, die meestal de prijsgrafiek omvatten. De middellijn is een exponentieel voortschrijdend gemiddelde dat aangeeft of de prijs boven of onder het periodiek gemiddelde wordt verhandeld. De twee buitenste lijnen beschrijven de volatiliteit in de markt door gebruik te maken van de zogenaamde standaarddeviatie. De standaarddeviatie – of spreiding – wordt gebruikt in kansberekening en is een uitdrukking van hoe ver een stochastische variabele afwijkt van het gemiddelde.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
In trading wordt de standaarddeviatie berekend op basis van de gemiddelde waarde van de koers over een bepaalde periode. Dit wordt gedaan door de afstand van het gemiddelde tot elk gegevenspunt (bijvoorbeeld de slotkoers) te kwadrateren, deze vervolgens bij elkaar op te tellen en daarna te delen door het aantal gegevenspunten om zo het gemiddelde te vinden. De standaarddeviatie is de vierkantswortel van de variatie. Als trader kunt u Bollinger Bands® – en de indicator die de standaarddeviatie weergeeft – gebruiken om de trend van een aandeel te beoordelen. De buitenste banden nemen afstand van elkaar als de volatiliteit op de markt hoog is, en kruipen naar elkaar toe als de volatiliteit laag is. Als de prijs boven de bovenste band uitkomt, duidt dit op een sterke opwaartse trend. Komt de prijs onder de onderste band uit, dan duidt dit juist op een sterke neerwaartse trend. Bollinger Bands® doen denken aan de minder bekende Keltner Channels, maar deze indicator gebruikt de zogenaamde Average True Range om de buitenste banden te plotten.

Bollinger Bands® omvatten hier de koers in de Franse CAC40-index. Aangezien de prijs de onderste band heeft doorbroken, duidt dit erop dat er mogelijk sprake is van een neerwaartse trend.
Bollinger Bands® omvatten hier de koers in de Franse CAC40-index. Aangezien de prijs de onderste band heeft doorbroken, duidt dit erop dat er mogelijk sprake is van een neerwaartse trend.
image_pdfimage_print
Del denne artikel
Tags:

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair