Succesvol worden met prijsdoorbraken

Prijsdoorbraken bieden grote kansen voor de technische trader. Maar heel vaak eindigt de handel rond een prijsdoorbraak in een enorme teleurstelling en grote verliezen. Lees hier hoe u tijdens prijsdoorbraken kunt handelen.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
De meeste traders die technische analyse gebruiken, zijn altijd op zoek naar de zogenaamde prijsdoorbraken (in het Engels: price breaks). Dit zijn momenten waarop de koers een weerstand of steun ten opzichte van eerdere prijsniveaus doorbreekt. Wanneer de koers door een dergelijke steun breekt, neemt het momentum vaak toe en kan de prijs in korte tijd snel stijgen of dalen. Dit komt omdat er doorgaans veel koop- en verkooporders worden geactiveerd in dat specifieke gebied. Veel onervaren traders hebben de neiging om zich ‘mee te laten slepen’ door de stemming tijdens een prijsdoorbraak en haasten zich om zo snel mogelijk posities te openen in de hoop winst te maken. Vaak eindigt dit echter in teleurstelling en verliezen, omdat het momentum toch niet doorzet en in plaats daarvan afneemt of omslaat. Deze situatie wordt een valse prijsdoorbraak genoemd en komt relatief vaak voor. Laten we eerst eens kijken hoe een echte prijsdoorbraak eruitziet.

prijsdoorbraak
Doorbraak in de prijs van ruwe olie iets boven $ 90

Bovenstaande grafiek toont een beroemde prijsdoorbraak in ruwe olie die plaatsvond in de zomer van 2014. De prijs van ruwe olie beweegt al maanden in zijwaartse richting in de buurt van een steun iets boven $ 90. In de zomer van 2014 doorbreekt breekt de prijs echter plotseling door de steun, waarna een daling tot $ 45 wordt ingezet. Dit was een ‘geslaagde’ prijsdoorbraak. Prijsdoorbraken komen voor op elk tijdsinterval, van jaargrafieken tot week- en minuutgrafieken. De onderstaande prijsdoorbraak doet zich voor in het GBP/USD-valutapaar op een 5-minutengrafiek (fig. 2). De prijs vindt steun rond 1,323 en test dit niveau de komende uren vier keer. Uiteindelijk wordt de steun doorbroken en zet de prijsdaling door.

prijsdoorbraakgbp
Fig. 2. Prijsdoorbraak in GBPUSD.

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom prijsdoorbraken aantrekkelijk zijn voor veel traders. Als u terugkijkt op eerdere prijsdoorbraken en ziet hoe groot de daaropvolgende bewegingen waren, kunt u er soms van balen dat u geen positie had ingenomen. Prijsdoorbraken zijn echter even aanlokkelijk als gevaarlijk. Zie bijvoorbeeld de volgende voorbeelden, waarbij een prijsdoorbraak eindigde als een ‘vals signaal’.

Voorbeeld van een valse doorbraak in een valutapaar. Zie de cirkel.
Fig. 3. Voorbeeld van een valse doorbraak in een valutapaar. Zie de cirkel.

In het bovenstaande voorbeeld (fig. 3) vindt de prijs steun in de buurt van 0,9840. Plotseling wordt de steun echter doorbroken en lijkt er in twee stappen wat momentum te ontstaan tot 0,9848. Zie de cirkel. Toch levert deze prijsdoorbraak niets op. Na korte tijd wordt de zijwaartse beweging weer hervat onder het weerstandsniveau. Op dergelijke prijsdoorbraken moet er natuurlijk niet worden gehandeld.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
De grote vraag is nu hoe u valse prijsdoorbraken kunt vermijden en in plaats daarvan alleen op ‘echte’ reageert. Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat u er nooit zeker van kunt zijn dat het om een echte prijsdoorbraak gaat. Bij de jacht op prijsdoorbraken zult u vrijwel zeker veel valse tegenkomen, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om niet de mist in te gaan en, als een transactie toch verkeerd uitpakt, uw schade te beperken. Voordat we naar een concrete transactie kijken, is het belangrijk om het volgende op te merken: 1. Hoe groter de tijdshorizon is waarnaar wordt gekeken, hoe betrouwbaarder een prijsdoorbraak is. 2. Hoe vaker de prijs als steun of weerstand heeft gefungeerd, hoe betrouwbaarder dit niveau is en hoe groter het momentum kan zijn wanneer het wordt doorbroken. 3. Als de steun of weerstand tegelijkertijd in de buurt van een rond getal ligt, bijvoorbeeld 100, 500 of 1000, hoe sterker dir niveau is en hoe groter het momentum kan zijn wanneer het wordt doorbroken. 4. Vermijd impulsieve reacties als een weerstand of steun wordt doorbroken. Denk rustig na en neem de tijd om het juiste instappunt te bepalen. Lukt het u niet om de beweging mee te pakken, dan is dat natuurlijk vervelend. Wees in plaats daarvan blij met alle keren dat u NIET impulsief reageerde toen een prijsdoorbraak vals beek te zijn en u vervolgens geen geld verloor. Laten we nu kijken naar hoe we de kans op het kiezen van een echte prijsdoorbraak kunnen vergroten. A. Prijsdoorbraak gesteund door gesloten candle De eenvoudigste methode om een ​​echte prijsdoorbraak te vinden, is simpelweg geduldig zijn. Veel traders waken voor valse prijsdoorbraken door te wachten tot de prijs consolideert boven of onder de zojuist doorbroken weerstand of steun. Dit doet u door te wachten tot er een of meer candlesticks aan de andere kant van het niveau openen en sluiten, of door het niveau volledig te laten zakken wat betreft hoogste en laagste prijs.

Fig. 4. Prijsdoorbraak gesteund door gesloten candle.
Fig. 4. Prijsdoorbraak in zilver gesteund door gesloten candle.

In het bovenstaande voorbeeld (fig. 4) komt de zilverprijs een weerstand tegen rond $ 19. Uiteindelijk wordt de weerstand doorbroken en wordt er aan de andere kant van dit niveau een candle geopend en gesloten (zie de pijl). In dit geval staat het hoogste en laagste niveau van de betreffende candle ook los van de weerstand. Deze methode is het veiligst op langere termijnen, zoals dag- en weekgrafieken. Zodra u een prijsdoorbraak hebt bevestigd, kunt u eventueel naar een korter interval kijken om het juiste instappunt te bepalen.[table “9” not found /]
B. Terugkerende prijsdoorbraak Vaak zult u als trader ervaren dat een doorbroken weerstand na korte tijd weer wordt hersteld, maar nu als steun fungeert (fig. 5). Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde. Er is geduld voor nodig om op een dergelijke omslag te wachten. Vaak zult u dan ook een in- of uitstapmoment missen omdat de trend toch niet draait, maar juist wordt doorgezet. Toch kan het de moeite waard zijn om hierop te wachten. Als eenmaal is vastgesteld dat de oude weerstand nu een steun is geworden, kunt u met meer zekerheid zeggen dat de doorbraak inderdaad valide is. Onderstaande grafiek laat zien hoe de weerstand wordt doorbroken, waarna deze in twee stappen in een steun verandert. De prijs wint daarna aan momentum en begint te stijgen.

prijsdoorbraaksteun
Fig. 5. Correcties van prijsdoorbraken komen regelmatig voor.

C. Prijsdoorbraak gesteund door volume Volume wordt helaas door veel Nederlandse daytraders over het hoofd gezien. Volume is een maatstaf voor het totale aantal effecten dat tijdens een bepaalde periode wordt verhandeld. Als er in de loop van een uur 10.000 aandelen Vestas worden gekocht en verkocht en het uur daarna 50.000, dan is het volume in het afgelopen uur het hoogst. Met andere woorden, het volume is een maatstaf voor hoe groot de interesse in een bepaald effect is tijdens een bepaalde periode. Als uitgangspunt zegt het volume echter niets over de vraag of een koers omhoog of omlaag gaat, enkel hoeveel interesse er is van kopers en verkopers. Toch kan deze informatie zeker nuttig zijn. Als het volume stijgt tijdens een solide prijsdoorbraak, betekent dit dat er duidelijk grote belangstelling is om het effect tegen de nieuwe prijs te verhandelen. Daarmee kan dus worden geconcludeerd dat de betreffende prijsdoorbraak geldig kan zijn.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Wanneer de koers door de weerstand of steun is gebroken en het eerste enthousiasme onder de traders weer voorbij is, zult u doorgaans een kleine correctie van de koers zien. Als u handelt op basis van volume, zou u willen zien dat deze correctie gepaard gaat met een laag volume. Op een gegeven moment kan de koers helemaal terugvallen tot de oude weerstand, die nu een steun is geworden. Op dit punt wil de volumetrader weer meer activiteit en volume zien in de richting van de trend. Hiermee wordt de oorspronkelijke prijsdoorbraak bevestigd. Het vergt veel ervaring om op basis van volume te handelen, omdat de interactie tussen prijsactie en volume verwarrend kan zijn. Het beheersen hiervan kan echter een cruciale factor tot uw succes als trader zijn. Lees meer over trading met behulp van volume in ons artikel over dit onderwerp. Veel handelsplatformen bieden geen inzicht in volumes. Hebt u niet direct toegang tot deze informatie, dan kunt u uw analyses aanvullen met bijvoorbeeld de gratis gegevens van TradingView. Toegang tot dit platform is kosteloos. In het onderstaande voorbeeld vindt de prijs steun rond $ 41. De steun wordt doorbroken met hoge volumes, waarna de activiteit afneemt tijdens de correctie en weer stijgt naarmate de prijs zich opnieuw conformeert aan de richting van de nieuwe neerwaartse trend. Dit suggereert dat de prijsdoorbraak geldig is. Traden in prijsdoorbraken op basis van volume kan goed worden gecombineerd met punt A en/of B.

Fig. 6. Prijsdoorbraak gesteund door volume.
Fig. 6. Prijsdoorbraak gesteund door volume.

Zo voorkomt u grote verliezen door valse prijsdoorbraken. Zoals eerder gezegd, zult u vroeg of laat waarschijnlijk in een valse prijsdoorbraak terechtkomen, ondanks ondersteunende signalen van candles en indicatoren. In die gevallen wilt u de schade zoveel mogelijk beperken. Gelukkig kan een valse prijsdoorbraak snel worden geïdentificeerd als de koers onder of boven de vorige steun of weerstand belandt. Daarom wilt u dicht bij de weerstand een stop-loss instellen, maar met ruimte voor de prijs om de oude weerstand of steun opnieuw te testen. Uw target moet natuurlijk in gezonde verhouding staan tot de geplaatste stop-loss, minimaal 1:2 of 1:3. Bij het vaststellen van uw stop-loss moet u in de buurt van het oude prijsbereik blijven. Hoe groter dit prijsbereik is, hoe groter de fluctuatie is die u kunt verwachten: zelfs na een mogelijke prijsdoorbraak. Daar moet u natuurlijk rekening mee houden bij het plaatsen van uw stop-loss.

Fig. 6. Voorbeeld van trading tijdens een prijsdoorbraak.
Fig. 6. Voorbeeld van trading tijdens een prijsdoorbraak. Hier voor het GBPUSD-valutapaar.
Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

 • Gerelateerd
 • Nieuw
 • Populair
 • Fading the double zeros

  Deze strategie is bedacht door de Amerikaanse forex-handelaar Kathy Lien. Ook werd die gebruikt door Nikolai Klintholm Petersen in zijn…

  Lees meer
 • Wiggen

  Net als trendkanalen zijn wiggen belangrijk voor het begrijpen van de ontwikkeling van een markt en deze ook koop- en…

  Lees meer
 • Voortschrijdend gemiddelde

  Voortschrijdende gemiddelden zijn een van de meest fundamentele en belangrijke concepten van technische analyse. U kunt voortschrijdende gemiddelden onder andere…

  Lees meer
 • Trendfollow

  Veel traders gebruiken de uitdrukking "de trend is je vriend" en daar zit veel waarheid in. Beginnende traders dromen ervan…

  Lees meer
 • Wat is daytrading?

  De term daytrading omvat de handel in effecten op korte termijn. Posities worden meestal niet langer dan enkele seconden, minuten…

  Lees meer