Zo handelt u met Level 2

Level 2 wordt ook wel het orderboek of de marktdiepte genoemd en wordt op de meeste handelsplatformen aangeboden als aanvulling op de prijsgrafiek. Level 2 geeft een overzicht van tegen welke prijzen er kopers en verkopers willen kopen of verkopen, evenals de grootte van hun orders. Door Level 2 te bestuderen, kan een geoefende trader een goed beeld krijgen van de stemming op de markt. In combinatie met de prijsontwikkeling geeft het inzicht in hoe de prijs zich op korte termijn in de nabije toekomst kan ontwikkelen.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Een van de beste daytraders van Denemarken, Flemming Kozok, gebruikt Level 2 om in Amerikaanse penny stocks te handelen. Dit zijn doorgaans aandelen met een prijs tussen $ 1 en $ 5, waarbij er het liefst ook sprake is van hoge volatiliteit. Level 2 is als indicator het meest geschikt voor aandelen die niet al te liquide of illiquide zijn. Dit komt doordat Level 2 minder belangrijk wordt naarmate er meer kopers en verkopers op de markt actief zijn, of juist als er nauwelijks activiteit plaatsvindt. Hieronder vind u een kleine video-tutorial over hoe Level 2 werkt in de praktijk: https://www.youtube.com/watch?v=FKgAvLRb0Eg Op een gewone grafiek ziet u meestal alleen de prijs van de meest recente transactie, de afwijking van de vorige prijs en soms ook het volume, dat wil zeggen hoeveel aandelen er tijdens de periode zijn verhandeld. Dit wordt ook wel Level 1 genoemd
Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Level 2 gaat een niveau dieper, omdat het een beeld geeft van wat de vraag en het aanbod op een bepaald moment is. In principe wordt de markt gevormd door vraag en aanbod. Stijgt de vraag naar een aandeel, dan gaat de prijs omhoog. Is het aanbod groter dan de vraag, dan daalt de prijs. Zijn de vraag en het aanbod in evenwicht, dan beweegt het aandeel zijwaarts en blijft de prijs gelijk. Handelt u op de Amerikaanse aandelenmarkt, dan plaatst u een order via uw handelsplatform. Vervolgens stuurt het platform de transactie naar een market maker of een ECN (Electronic Communications Network) die deze afhandelt namens het handelsplatform. Deze market makers en ECN’s staan bekend onder verschillende namen, waaronder ARCA, NITE en AEXG. Hieronder ziet u een afbeelding van hoe een weergave van Level 2 eruit zou kunnen zien: level2 Icebergs Gebieden die het moeilijk kunnen maken om de interesse van kopers en verkopers in Level 2 in te schatten, zijn de zogenaamde icebergs (ijsbergen) die sommige kopers en verkopers gebruiken op de Amerikaanse aandelenmarkt. Wanneer u een order plaatst, hebt u de mogelijkheid om de werkelijke grootte van uw order te verbergen. Een kooporder van 50 aandelen kan in werkelijkheid bijvoorbeeld een order van 1.000 of 10.000 aandelen zijn. Dit type verborgen orders kan een ​​vertekend beeld geven van de daadwerkelijke activiteit van kopers en verkopers en zo leiden tot het nemen van verkeerde beslissingen. De techniek is echter volledig legaal en kan door iedereen worden gebruikt. Als u een Level 2 ziet met veel kleine orders van 100 aandelen, kunt u verwachten dat het bij een aantal van deze orders om icebergs gaat. Het vergt veel oefening en inschattingsvermogen om te bepalen achter welke orders er grotere orders schuilgaan. De enige manier om hierachter te komen, is door een bepaald aandeel enkele uren of dagen te volgen. Level 2 varieert van aandeel tot aandeel. Hoe meer tijd u besteedt aan het volgen van een bepaald aandeel, hoe beter u zult begrijpen hoe de kopers en verkopers zich in dat specifieke aandeel gedragen. Spoofing Een andere veelgebruikte techniek is het plaatsen van orders die u niet van plan bent om uit te voeren. Deze techniek wordt ook wel spoofing genoemd en is, in tegenstelling tot icebergs, illegaal. Toch maken sommige traders er gebruik van. U ziet bijvoorbeeld dat er een grote kooporder wordt geplaatst, waardoor de markt sterker lijkt dan deze in werkelijkheid is. Dit kan andere kopers een misplaatst gevoel van vertrouwen geven, waardoor zij bijvoorbeeld een aandeel kopen terwijl zij dit anders niet zouden hebben gedaan.
Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Door ‘kunstmatige’ orders te plaatsen kunnen anderen geloven dat de verhouding tussen vraag en aanbod sterk afwijkt van de werkelijke situatie. Stel dat u bijvoorbeeld short wilt gaan op een aandeel tegen een koers van € 200, terwijl de prijs op dit moment € 197 is. U kunt het aandeel interessant doen lijken door een grote kooporder op € 195 te plaatsen. Anderen krijgen hierdoor het idee dat er veel kopers actief zijn, waardoor zij ook instappen en de koers opdrijven tot € 200. Nu opent u uw short-positie. Vervolgens verwijdert u uw grote kooporder op € 195, die nooit van plan was om uit te voeren. Zo benadeelt u de kopers, want die kunnen niet langer vertrouwen op de grote steun op € 195 waar zij bij hun aankoop rekening mee hielden. Spoofing wordt veel gebruikt in het zogenaamde High Frequency Trading (HFT, flitshandel). Hierbij voeren computerprogramma’s op basis van bepaalde algoritmen orders uit.

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair