De meest winstgevende voortschrijdende gemiddelden

Een test van het voortschrijdende gemiddelde van de prijs van de DAX laat zien dat het het meest rendabel is om voortschrijdende gemiddelden te gebruiken in 1-uurgrafieken met ongebruikelijk ver afwijkende perioden. Lees hier onze analyse, waarin we ook het traditionele golden cross-signaal in de belangrijkste indices behandelen.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Een van de bekendste signalen in de technische analyse van prijsgrafieken is het zogenaamde ‘golden cross’. Dit signaal ontstaat als een snel voortschrijdend gemiddelde (moving average) een langzamer voortschrijdend gemiddelde in dezelfde koersgrafiek omhoog doorkruist. Dit wordt gezien als een teken van een uptrend en een goed moment voor het openen van een ‘long’ positie. Het is nu de bedoeling dat de positie wordt aangehouden totdat de omgekeerde situatie zich voordoet: het snel voortschrijdend gemiddelde doorkruist het langzaam voortschrijdend gemiddelde omlaag, een zogenaamd ‘death cross’. Hier zal de trader doorgaans verkopen of “short gaan op de markt”.

Klassiek voorbeeld van een death cross (het tegenovergestelde van een golden cross) op de DAX in augustus 2015, waar voortschrijdende gemiddelden van 50 en 200 elkaar kruisen in een daggrafiek. Sindsdien is de prijs sterk gedaald.
Klassiek voorbeeld van een death cross (het tegenovergestelde van een golden cross) op de DAX in augustus 2015, waar voortschrijdende gemiddelden van 50 en 200 elkaar kruisen in een daggrafiek. Sindsdien is de prijs sterk gedaald.

Test van het klassieke golden cross Om van een ‘echt’ golden cross of death cross te spreken, moet het snel voortschrijdend gemiddelde met een waarde van 50 het langzaam voortschrijdend gemiddelde met een waarde 200 doorkruisen in een daggrafiek.  Op de grote indices komt dit weinig voor en als het wel gebeurt, staat het in de krant. “Het herstel is in volle gang” is een titel die iedereen wel eens heeft gelezen. Maar is een golden cross überhaupt een geldig technisch signaal waarop kan worden gehandeld? En kan een golden cross ook worden gebruikt op andere grafiekintervallen met de waarden 50/200? Het klassieke golden cross is onderwerp geweest van veel uiteenlopende analyses. Want wat is slim? Kopen of verkopen als een golden cross of death cross zich voordoen, of aandelen gewoon kopen en dan jarenlang vasthouden? Een van de meest positieve beoordelingen van het golden cross stond bijvoorbeeld in het Engelse investeerdersportaal Investors Chronicle (dat 150 jaar geleden ontstond als een pamflet).  Analist Dominic Picarda testte daarvoor de golden cross-strategie in de S&P-index van 1928 tot 2012. Hij ontdekte dat het verstandig geweest was om na het ontstaan van een golden cross te kopen en bij een death cross, of een waardeverlies van 10 procent, weer te verkopen. Deze analyse werd echter sterk bekritiseerd, onder meer door Jingzhi Huang en Zhijian Huang van respectievelijk de Pennsylvania State University en de University of Wisconsin-Milwaukee. [table “9” not found /]
In 2014 schreven beide onderzoekers een gedetailleerd rapport over de golden cross-strategie, waarin zij concludeerden dat de strategie over het algemeen NIET beter presteert op de lange termijn dan een strategie waarbij er een index wordt gekocht en aangehouden. De reden waarom veel analisten er toch in geloven, is volgens Jingzhi en Zhijian dat de golden cross-strategie in sommige indices veel winst kon maken. Helaas is dit alleen de theorie. In de praktijk is het voor een trader moeilijk om het juiste instappunt te bepalen, omdat het golden cross vaak ontstaat tijdens een zogenaamde ‘gap’ in de markt waarbij de prijs plotseling omhoog sprong. Tegelijkertijd concluderen Jingzhi Huang en Zhijian Huang dat een snel voortschrijdend gemiddelde van 10 op een daggrafiek de slechtst mogelijke keuze is. Met deze waarde is het verlies het grootst.

Lars Persson van het radioprogramma Millionærklubben op Radio24/7 is een van de technische traders die de voorkeur geeft aan het golden cross bij het beoordelen van de richting van de markt. Persson benadrukt echter dat het golden cross vaak niet op zichzelf kan staan.
Lars Persson van het radioprogramma Millionærklubben op Radio24/7 is een van de technische traders die de voorkeur geeft aan het golden cross bij het beoordelen van de richting van de markt. Persson benadrukt echter dat het golden cross vaak niet op zichzelf kan staan.

Het golden cross testen als daytrader Als daytrader moet u heel voorzichtig zijn met het gebruik van slechts één indicator. Op korte termijn is er veel ‘ruis’ op de markt, waardoor er snel valse signalen worden gegenereerd en de prijzen chaotisch gaan bewegen. Veel daytraders gebruiken echter een bepaalde vorm van een voortschrijdend gemiddelde om zich te oriënteren op de richting van de markt. Het is daarom logisch om te testen welke voortschrijdende gemiddelden de afgelopen jaren het beste hebben gepresteerd. Hieronder hebben we verschillende golden cross-waarden getest op verschillende intervallen. Het instappunt wordt bepaald op het moment dat het snel voortschrijdend gemiddelde het langzaam voortschrijdend gemiddelde doorkruist, zowel in op- als neerwaartse richting. In de test sluiten we onze positie niet als de voortschrijdende gemiddelden elkaar weer kruisen. In plaats daarvan hebben hanteren we een vast doel en een vaste stop-loss, die wordt verlegd al naar gelang wat realistisch is voor specifieke intervallen. Dit geeft een realistischer beeld van hoe een daytrader zou handelen. De test wordt intraday uitgevoerd, wat inhoudt dat posities worden gesloten als de markt sluit. Wat de koers ook is. We doen dit om gaps te vermijden, omdat dit anders tot zeer slechte resultaten zou leiden. De test werd uitgevoerd op de Duitse DAX-index tussen 1 januari 2011 en 25 oktober 2015 via Ninja Trader met IQfeed. Dit zijn de instellingen die het beste presteerden op de afzonderlijke intervallen.

Interval Snel MA (periode) Langzaam MA (periode) Doel/stop-loss* (punten) % winstgevend Aantal transacties
2 minuten 20 190 50/50 51,5% 3.139
5 minuten 30 140 50/50 50,5% 1.672
30 minuten 5 170 100/100 53,5% 536
60 minuten 25 190 150/150 59,7% 119
120 minuten 10 130 150/150 61% 103

*Er wordt geen split-test gedaan voor het doel/de stop-loss. Deze staan vast voor de afzonderlijke intervallen, maar omdat de stop-loss en het doel gelijk zijn, helpt dit bij het bepalen van het slagingspercentage. Bovenstaande analyse is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar kan toch een idee geven van het effect van het golden cross op de verschillende intervallen van de DAX. Zoals u kunt zien, hebt u weinig aan het signaal op een zeer korte termijn. Alleen in een periode van 60 minuten of meer bereikt het golden cross/dead cross-signaal een acceptabel slagingspercentage van ongeveer 60 procent. Wees u er echter van bewust dat de waarschijnlijkheid van een bepaalde uitkomst lager is, omdat er veel minder transacties worden gedaan en gaps het bepalen van het instappunt kunnen bemoeilijken. [table “30” not found /]
Overigens verandert het slagingspercentage tijdens kortere intervallen niet als de doelen of stop-losses worden verlegd. Het resultaat blijft gokken. Ook is er geen sprake van een significant ander resultaat als het voortschrijdend gemiddelde op korte termijn wordt genegeerd en een positie wordt geopend wanneer enkel de prijs het voortschrijdend gemiddelde op lange termijn kruist. Overigens kunnen we hieraan toevoegen dat we dezelfde test op de goudprijs hebben uitgevoerd, maar geen interval konden bepalen waarin een voortschrijdend gemiddelde een betrouwbaar resultaat opleverde. Conclusie en handelsstrategie: crossDe klassieke golden cross-strategie op een daggrafiek met voortschrijdende gemiddelden van 50 en 200 maakt op zichzelf geen winst vergeleken met een zogenaamde buy-and-hold-strategie. Een golden cross/death cross-strategie in de DAX met korte doelen/stop-losses in grafieken van minder dan één uur laat ook geen significant succespercentage zien. Een golden cross/death cross-strategie in de DAX met korte doelen/stop-losses in grafieken van meer dan 60 minuten toont een mogelijk winstpotentieel in de periode van 2011 tot oktober 2015. Het golden cross/death cross moet niet als een afzonderlijke indicator worden gebruikt. Als daytrader kan het zinvol zijn om een 120-minutengrafiek te gebruiken met twee voortschrijdend gemiddelden van respectievelijk 10 en 130 minuten. Kruist het snel voortschrijdend gemiddelde het langzaam voortschrijdend gemiddelde omhoog, dan kunt u de beweging bevestigen met andere indicatoren en long gaan op de markt. Kruist het snel voortschrijdend gemiddelde het langzaam voortschrijdend gemiddelde omlaag, dan kunt u de beweging bevestigen met andere indicatoren en short gaan op de markt. Voor meer geavanceerde toepassingen van voortschrijdend gemiddelden in combinatie met andere indicatoren, verwijzen we u naar de discussie op Daytraders Nederland. Voortschrijdend gemiddelden kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt ter ondersteuning van andere indicatoren, terwijl sommige strategieën een golden cross onder andere combineren met volume. [table “20” not found /]

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair
  • Voortschrijdend gemiddelde

    Voortschrijdende gemiddelden zijn een van de meest fundamentele en belangrijke concepten van technische analyse. U kunt voortschrijdende gemiddelden onder andere…

    Lees meer