Nanna is daytrader in Londen: “Het zorgt voor veel stress. Maar het is wel ontzettend leuk”

Er zijn weinig professionele daytraders in Nederland. Een bekende daytrader is Nanna Fick uit Denemarken, die cursussen geeft en blogposts schrijft voor daytradingnl.wpengine.com Enkele jaren geleden handelde Nanna Fick alleen thuis vanaf haar computer, maar in 2019 startte ze als zogenaamde proprietary trader (prop trader) in Londen. Daytrader.dk heeft Nanna Fick geïnterviewd over haar leven als professionele prop trader en waarom ze hiervoor heeft gekozen.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere

Wat is prop trading eigenlijk? Proprietary trading houdt in dat daytraders handelen voor bedrijven. Er zijn veel verschillende soorten contracten, maar de meerderheid is gebaseerd op provisie. Ik heb een contract waarbij ik voor mijn opleiding betaal, maar het bedrijf al het kapitaal verstrekt en het risico draagt. Als ik mijn gestelde targets niet haal, kan ik echter snel worden ontslagen.

Nanna Fick aan het werk

Waarom zocht je een baan als prop trader? Ik heb jarenlang vanuit huis gehandeld, maar was op zoek naar een meer professionele omgeving. In het begin was de uitdaging dat ik simpelweg niet kundig genoeg was. De volgende uitdaging was dat er niet veel van dit soort banen in Denemarken te vinden waren.  Toen ik eenmaal gewend was geraakt aan het idee om in het buitenland te solliciteren, was het volgende probleem dat het niet eenvoudig is om dit soort banen te vinden. Je moet veel goede resultaten kunnen laten zien als trader, en veel bedrijven vereisen ook dat je zelf een aanzienlijk bedrag aan kapitaal meebrengt. Bij sommige bedrijven moet je zelf betalen voor je training, waarna je met hun kapitaal mag handelen. Andere bedrijven verlangen dat je met je eigen geld handelt, waarna ze je een hefboom geven als je hebt bewezen dat je geld kunt verdienen. De vergoeding wordt meestal bepaald door alle kosten van de winst af te trekken, waarna het bedrijf tussen 20 en 50 procent van het restant krijgt. Je loon is in feite gebaseerd op commissie. In september 2019 vond ik eindelijk een baan in Londen, bij een bedrijf dat zelf al het handelskapitaal verstrekt. Daar staat tegenover dat mijn prestaties constant worden geëvalueerd.

Klinkt dat zwaar? Ja, in het begin was ik erg nerveus om onder deze voorwaarden te handelen, want al mijn transacties worden nauwlettend gevolgd. Volgens mijn contract krijg ik een percentage van wat ik verdien contant uitbetaald. Tegelijkertijd wordt het aantal contracten waarin ik kan handelen verhoogd of verlaagd afhankelijk van hoe goed ik het doe. Daarnaast zijn er een aantal doelen die ik moet bereiken. Als ik geen geld verdien, ben ik mijn baan kwijt.

Wat is een daytrader eigenlijk? Een daytrader opent en sluit doorgaans meerdere transacties op één dag. Het maakt een daytrader niet uit of de markt omhoog of omlaag gaat, omdat er in contracten wordt gehandeld waarmee ook in een dalende markt geld kan worden verdiend. Vaak gebruikt een trader leverage bij transacties, waardoor zelfs kleine schommelingen in de markt grote winsten en grote verliezen kunnen opleveren. Je moet daarom stevig in je schoenen staan als daytradingnl.wpengine.com

Het voordeel is dat ik me nu in een professionele omgeving bevind, omringd door andere professionele traders uit heel Europa. Dat heeft voor mij enorm veel waarde. In de praktijk hebben we allemaal onze eigen kleine business, maar we motiveren, ondersteunen en inspireren elkaar door onze trades samen op te zetten en te beoordelen. We prijzen elkaars goede beslissingen en bieden steun als het even iets minder gaat.  Er zijn grote verschillen in de bedragen waar we mee handelen. Het hangt allemaal af van strategie, ervaring en vaardigheid, maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en hebben dezelfde doelen: we moeten presteren, zodat we geld kunnen verdienen en onze huur kunnen betalen. En dat is precies waarom het enorm helpt om in een positieve omgeving te werken, waarin ik optimaal kan presteren.  Voor mij is die verandering erg goed geweest. Ik ben een betere trader geworden en ben me veel meer bewust van wanneer ik uit balans raak. Trading is echt een mentaal spel. 

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere

Wat is de keerzijde van de medaille? Een van de nadelen van werken als prop trader is dat ik constant moet presteren. Zoals een van de ervaren prop traders hier tegen me zei: “They squeeze the balls out of you“, want er is geen enkel bedrijf dat traders aanneemt die geen geld kunnen verdienen. Het duurt lang voordat je meer vrijheid krijgt en niet constant wordt gemonitord.  Voor mij betekende dit dat ik in het begin doelen had die ik binnen drie weken moest behalen. Slechte trades in je proefperiode kun je je eigenlijk niet veroorloven. Dit zorgt voor grote mentale druk.  Waar ik gelukkig behoorlijk goed in ben geworden, is het loslaten van mijn oude transacties, bekijken van mijn statistieken en elke dag weer fris beginnen. Dat is een groot voordeel.

Hoeveel verdien je per maand? Ik verdien gemiddeld 5 procent commissie per maand. Zeer ervaren traders kunnen wel 15 tot 20 procent per maand verdienen. Het bedrijf staat niet toe dat je langere tijd in de min staat. In dat geval moet je een hele goede uitleg hebben.

Betekent dat ook dat je nu naar Londen bent verhuisd? Het bedrijf is gevestigd in Londen en de eerste paar maanden was ik daar permanent. Nu werk ik voornamelijk thuis en ben ik nog slechts een aantal dagen per maand op kantoor. Als ik in Londen ben krijg ik een enorme boost, maar aan de andere kant heb ik thuis maximale vrijheid.  Naast mijn vrijheid en professionele collega’s, is het voor mij ook een groot voordeel dat ik mijn werkkapitaal kan vergroten. Zolang ik natuurlijk maar geld verdien. Dat staat in schril contrast met handelen als onafhankelijke trader, waarbij je vaak moet kiezen tussen het opbouwen van je werkkapitaal of het betalen van je huur. Het feit dat ik een prop trader ben, betekent niet dat ik tegelijkertijd niet ook voor mijn eigen rekening kan handelen. Dat bepaal ik zelf.

Met Kerst kwam had ik echter een vreemde ervaring, die alles zegt over hoe mentaal zwaar het is om trader te zijn. Ik had net mijn eerste periode in Londen afgerond, waar ik drie maanden extreem gedisciplineerd had gewerkt. Ik wilde voorkomen dat ik de klassieke beginnersfouten maakte en transacties zou openen zonder signaal, te vroeg zou sluiten, geen winst zou nemen, et cetera.  Ik heb natuurlijk af en toe de markt verkeerd gelezen, maar ik bleef eigenlijk altijd gedisciplineerd en volgde mijn strategieën tot in de puntjes. Maar met Kerst zat ik weer thuis, met het handelsplatform waarop ik al die jaren heb gehandeld open op mijn computer, waarop ik alle trauma’s had beleefd waar iedereen als trader vroeg of laat mee te maken krijgt voordat we uiteindelijk succesvol worden.  Ik begon met handelen, en dat ging eigenlijk op precies dezelfde manier als op een reünie van de middelbare school waarbij je meteen weer in een oude rol schiet.  Ik opende een positie en de entry was prima, maar toen ik weer uit moest stappen ging het helemaal mis. Ik sloot mijn positie op een stom moment uit angst om mijn winst te verliezen. Vervolgens opende ik weer een nieuwe positie, maar nu zonder signaal. De transactie ging helemaal fout. Het enige dat ik dacht was: wat gebeurt hier nu?! Dit is een goed voorbeeld van waarom traden zo ontzettend moeilijk kan zijn. We worden enorm beïnvloed door onze omgeving, onze fysieke en mentale toestand, platformen, verwachtingen en nog veel meer. Dit alles beïnvloedt de manier waarop we handelen veel meer dan je denkt. Een van de meest pijnlijke ervaringen die ik heb gehad als trader, was toen ik op een gegeven moment een account had waar mensen mijn transacties konden kopiëren. Er gingen veel dingen mis, en om een of andere reden lukte er helemaal niets. Maar iedereen kon zien wat ik deed. Mijn naam was gekoppeld aan een groot aantal slechte transacties, wat een enorm negatieve invloed had op mijn werk. Ik worstelde om weer zen te worden, maar het lukte me simpelweg niet. Mijn cognitieve vaardigheden waren gewoon niet toereikend om de angst dat de neerwaartse spiraal nooit zou stoppen, te onderdrukken. Die angst raakte ik dus ook niet kwijt.  Als trader ben je erg kwetsbaar en op de lange termijn is het de mentale druk die ervoor zorgt dat dit werk zo moeilijk is. Het is niet je vermogen om een ​​grafiek te lezen, maar het vermogen om rustig en objectief te blijven zodat je optimaal kunt blijven presteren. Dag in, dag uit. Niet met één transactie. Niet één week, maar elke dag. Als je dus worstelt met je gedrag als trader en niet begrijpt waarom je steeds dezelfde stomme fouten maakt, dan kan ik enkel zeggen dat je zelf niets fout doet. Je hebt voor een van de moeilijkste beroepen ter wereld gekozen. Tenminste, als het niet gaat zoals verwacht. Omgekeerd wordt trading een van de beste banen ter wereld wanneer het eindelijk allemaal goed gaat.

Het mentale aspect maakt dus het grote verschil als prop trader? Ja, en een positieve mindset. In Londen heb ik een computer en een handelsplatform tot mijn beschikking en handel ik uitsluitend in de Dow Jones-index. We kunnen met ongeveer twintig mensen op kantoor zijn, maar dat varieert enorm omdat we ook thuis kunnen werken. Toch hebben we goed contact met elkaar. Dat helpt me om vast te houden aan mijn routines als trader, zodat ik niet het spoor bijster raak. Mijn werkgever en collega’s zorgen ervoor dat ik een positieve en open mindset houd ten opzichte van mijn transacties, de markten en mijn kansen. Ik ervaar ook dat er in Londen anders wordt gekeken naar mijn werk als trader. Daar is men vooral positief, terwijl er in Denemarken al snel negatief wordt gereageerd op wat ik doe.  Ik ben nu al een aantal jaren succesvol als trader. Ik weet dat ik met winst kan handelen en weet dat ik (meestal) de markt goed kan lezen. Ik ken mijn sterke en zwakke punten en ben inmiddels erg goed geworden op de markt als ik optimaal functioneer. Dit alles maakt mijn werk als prop trader een stuk eenvoudiger.

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair