Nerveus over aandelen? Zo beschermt u zichzelf tijdens een daling op de markt

Het gevreesde coronavirus heeft de afgelopen maanden schokgolven door de aandelenmarkten gestuurd, met enorme dalingen tot gevolg. Ook in Nederland. Tegelijkertijd beginnen veel bedrijven de gevolgen te voelen van zowel gebrekkige leveringen als afnemende bestellingen. Deze ontwikkeling dreigt in het ergste geval de wereld in een recessie te storten: een toestand die er al aan leek te komen vóór de virusuitbraak. Als belegger is het mogelijk om in te spelen op dalingen van de markt door ‘short’ te gaan. Zo kunt u de waarde van uw huidige posities beschermen door middel van het zogenaamde hedging. Ook kunt u direct speculeren op een daling. In de volgende twee video’s ziet u hoe u snel aan de slag kunt gaan met shorten of speculeren op een daling. Onder de video’s staat een uitgebreide beschrijving, waarin wordt uitgelegd wat short gaan inhoudt. Ook als het om uw risico gaat.

Short gaan op Markets: https://youtu.be/lpNxNX4VCQc Ga naar Markets

Short gaan op eToro: https://youtu.be/4yVXBiJMVE4 Ga naar eToro

De aandelenmarkt komt vaak terecht in periodes van nervositeit of sterke dalingen. Tijdens dergelijke periodes zal een normale effectenportefeuille doorgaans in waarde dalen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Om als actieve trader succesvol te zijn, is het noodzakelijk dat u weet hoe u geld kunt verdienen in een dalende markt. Dit concept wordt ‘shorten’ genoemd en is een essentieel instrument van elke daytrader of speculant.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere

Om geld te verdienen in een dalende markt, worden meestal zogenaamde opties, futures of CFD-contracten gebruikt. In de video’s onderaan dit artikel ziet u hoe u CFD’s kunt gebruiken om short te gaan op verschillende handelsplatformen, waaronder Markets en eToro. CFD staat voor Contract for Difference en is een instrument dat de waarde volgt van een onderliggende activa (bijvoorbeeld een aandeel). Kijkt u bijvoorbeeld naar een CFD dat de aandelenkoers van Vestas weerspiegelt, dan zult u meestal geen verschil zien tussen stijgingen en dalingen van de prijs van uw CFD en de koers van het aandeel Vestas. Een CFD heeft daarentegen enkele voordelen voor actieve traders ten opzichte van gewone aandelen. Zo kan een CFD een hefboom hebben of ‘shorted’ zijn, zodat u geld kunt verdienen in een dalende markt of uw resultaat met geleend geld kunt vermenigvuldigen. In dit artikel bespreken we alleen hoe u ‘short’ kunt gaan met een CFD en zo geld kunt verdienen als de markt daalt.

Als u zoekt naar Vestas opSaxo Bank, vindt u zowel Vestas als aandeel als Vestas als CFD. Om short te gaan, selecteert u Vestas als CFD.

Stel dat u wilt speculeren op een daling van de prijs van Vestas. In dat geval logt u in op uw handelsplatform (bijvoorbeeld Markets) en zoekt u op Vestas. Nadat u de Vestas-CFD hebt geselecteerd, klikt u op ‘Verkopen’. Dat kan ook als u geen aandelen Vestas hebt. In dit geval houdt verkopen in dat u ‘short gaat’ en dus speculeert dat de prijs zal dalen. U kunt hetzelfde doen met indices, bijvoorbeeld de S&P 500 of DAX. In dat geval speculeert u dus dat de aandelenmarkt als geheel zal dalen. U vindt de CFD voor de S&P 500 doorgaans onder de naam US 500, en de DAX-CFD als Germany 30. Een CFD is een overeenkomst tussen twee partijen om het verschil tussen een overeengekomen prijs en een toekomstige marktprijs te verrekenen. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het eigenlijk niet. De aanbieder van het handelsplatform doet al het papierwerk. Als daytrader hoeft u alleen maar op ‘Verkopen’ te klikken als u wilt speculeren op een dalende markt.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
Als u gewend bent aan ‘gewone’ aandelenhandel, kan het moeilijk zijn om het concept van short selling te begrijpen. Bij gewone aandelenhandel koopt u doorgaans een aantal aandelen en hoopt u dat deze na verloop van tijd in waarde zullen toenemen, zodat u later uw aandelen met winst kunt verkopen. Zo werkt het niet wanneer u de markt ‘verkoopt’ of ‘short’ gaat. Hierbij moet u zich voorstellen dat u eerst een aantal effecten leent (dit gebeurt doorgaans bij CFD-contracten). Nadat u deze effecten hebt geleend, verkoopt u ze direct tegen de best mogelijke prijs. Vervolgens hoopt u dat de prijs zal dalen, waardoor u de aandelen tegen een lagere prijs kunt terugkopen. Zodra dit is gebeurd, worden de effecten weer teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaar. In de tussentijd maakt u winst op het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs. ‘De markt verkopen’ is in principe hetzelfde als de grasmaaier van de buren lenen en die vervolgens verkopen, in de hoop dat de prijs van de grasmaaiers is gedaald voordat u de grasmaaier aan de buurman moet teruggegeven. Om het nog concreter te maken: stel u voor dat u naar de buurman gaat en vraagt ​​of u zijn splinternieuwe grasmaaier twee dagen mag lenen. Als u de grasmaaier hebt geleend, verkoopt u die onmiddellijk op Marktplaats voor € 500.

Op het handelsplatform Markets kunt u helemaal niet in aandelen handelen. U vindt er enkel CFD’s. Tegelijkertijd kunnen alle CFD’s met leverage worden verhandeld. In dit geval wordt het Vestas-aandeel verhandeld met 1:5 leverage. Dit betekent dat uw potentiële winst of verlies met een factor 5 wordt vermenigvuldigd.

Twee dagen later ziet u gelukkig hetzelfde type grasmaaier in de winkel staan, maar nu voor € 400. U koopt de grasmaaier en geeft hem terug aan de buurman. U bedankt hem voor het uitlenen. De buurman heeft zijn grasmaaier terug en u hebt ondertussen € 100 verdiend. Met betrekking tot de handel in CFD’s moet u er echter wel zeker van zijn dat de tegenpartij akkoord gaat met het feit dat u met deze ‘grasmaaier’ geld probeert te verdienen. De verkoper is in dit voorbeeld uw broker. Zij brengen hiervoor een kleine vergoeding in rekening. Dit gebeurt meestal in de vorm van een spread (het verschil tussen de aan- en verkoopprijs) die in rekening wordt gebracht op het moment dat u een CFD-positie opent, evenals een klein rentepercentage voor het langere tijd aanhouden van posities. Deze rente wordt de financieringsrente genoemd. Het is daarom slim om CFD’s niet langer dan een aantal dagen of hoogstens enkele maanden aan te houden. Als de prijs in deze periode is gedaald, hebt u waarschijnlijk wel winst gemaakt op uw CFD-positie. Deze kosten zullen dan ook niet zoveel uitmaken. Het bovenstaande klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het eigenlijk niet. Uw handelsplatform doet het zware werk voor u. Zelf hoeft u enkel een CFD te kiezen en op ‘Verkopen’ te klikken. Als u uw CFD-positie weer wilt sluiten, hoeft u enkel op ‘Kopen’ of ‘Sluiten’ te klikken, afhankelijk van uw handelsplatform. Kiest u ervoor om met leverage te handelen, dan is het belangrijk dat u weet wat dit inhoudt. Daar kunt u meer over lezen in bijvoorbeeld dit artikel.

VIDEO-UITLEG OVER HOE U SHORT KUNT GAAN Zo gaat u short op Markets: https://youtu.be/lpNxNX4VCQc U kunt hier een account openen bij Markets.

Zo gaat u short op eToro: https://youtu.be/4yVXBiJMVE4 U kunt hier een account openen bij eToro.

eToro is een zogenaamd multi-asset platform dat investeringen aanbiedt in zowel traditionele aandelen, cryptocurrency’s als CFD’s. Houd er rekening mee dat CFD’s complexe financiële instrumenten zijn. Door met leverage te handelen, kunt u snel veel geld verliezen. Ruim 62 procent van de particuliere beleggers verliest geld door bij deze aanbieder in CFD’s te handelen. Overweeg of u genoeg kennis hebt van CFD’s en of u uw beleggingskapitaal kunt missen. In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Cryptocurrency’s zijn volatiele producten waarvan de waarde in korte tijd sterk kan stijgen of dalen. Cryptocurrency’s zijn daarom niet voor alle beleggers geschikt. In tegenstelling tot CFD’s zijn cryptocurrency’s niet gereguleerd en daarom niet onderworpen aan Europese regelgeving..    

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair
  • U bevindt zich hier
  • Daytrader.nl
  • NIEUWS
  • Nerveus over aandelen? Zo beschermt u zichzelf tijdens een daling op de markt