Shortselling – wat is het?

Bent u gewend aan gewone aandelenhandel, dan is het concept van shortselling misschien niet eenvoudig te begrijpen. Bij gewone aandelenhandel koopt u doorgaans een aantal aandelen en hoopt u dat deze na verloop van tijd in waarde zullen toenemen. Dit is niet per se hoe daytraders denken. Doorgaans handelt een daytrader in bijvoorbeeld CFD-contracten of futures die de koers weerspiegelen van het onderliggende aandeel. Maar in deze constructie bezit u het aandeel niet zelf. Hierdoor hebt u de mogelijk om te ‘shorten’ of ‘de markt te verkopen’ waardoor u zelfs bij dalende aandelenkoersen winst kunt maken. Als u ‘de markt verkoopt’, doet u dit door een aantal effecten te lenen. Nadat u deze effecten hebt geleend, verkoopt u ze direct tegen de best mogelijke prijs. Vervolgens hoopt u dat de prijs zal dalen, waardoor u de aandelen tegen een lagere prijs kunt terugkopen. Zodra dit is gebeurd, worden de effecten met winst teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaar.

Wilt u beginnen met daytrading? Wij kunnen Markets.com aanbevelenSe mere
[the_ad id=”21200″]

'De markt verkopen' is in principe hetzelfde als de grasmaaier van de buren lenen en die vervolgens verkopen, in de hoop dat de prijs van de grasmaaiers is gedaald voordat u de grasmaaier aan de buurman moet teruggegeven.
‘De markt verkopen’ is in principe hetzelfde als de grasmaaier van de buren lenen en die vervolgens verkopen, in de hoop dat de prijs van de grasmaaiers is gedaald voordat u de grasmaaier aan de buurman moet teruggegeven.

Nog concreter: stel u voor dat u naar de buurman gaat en vraagt of u zijn gloednieuwe grasmaaier twee dagen mag lenen. U verkoopt de grasmaaier vervolgens onmiddellijk op Marktplaats voor € 500. Twee dagen later ziet u precies hetzelfde type grasmaaier voor € 400 in de winkel staan. U koopt de grasmaaier en geeft hem terug aan de buurman. U bedankt hem voor het uitlenen. De buurman heeft zijn grasmaaier terug en u heeft ondertussen € 100 verdiend. Ook kunt u short gaan op de markt door met CFD’s (Contracts For Difference) te handelen. Wanneer u een CFD koopt, bezit u op geen enkel moment daadwerkelijk de onderliggende aandelen. Een CFD is een zogenaamd ‘derivaat’ waarvan de prijs zich op dezelfde manier als het onderliggende effect ontwikkelt. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel of een index zijn. U zou kunnen zeggen dat een CFD een soort weddenschap is die wordt aangeboden door het handelsplatform. Op het handelsplatform kunt u dit product met leverage kopen. Ook kunt u short gaan op het product, eventueel ook met leverage. Met betrekking tot de handel in CFD’s moet u er echter wel zeker van zijn dat de tegenpartij akkoord gaat met het feit dat u met deze ‘grasmaaier’ geld probeert te verdienen. Tegelijkertijd draagt u als lener een risico, omdat u de ‘grasmaaier’ mogelijk niet voor een lagere prijs kunt terugkopen. In dat geval maakt u verlies op het verschil, want de buurman moet zijn machine natuurlijk wel terugkrijgen. Wat het ook mag kosten. Waar u normaal gesproken bijvoorbeeld een Facebook-aandeel koopt, kunt u met een CFD uw transactie vaak tot wel vijf keer vermenigvuldigen. Stijgt het aandeel Facebook, dan kunt u uw rendement eveneens vervijfvoudigen. Tegelijkertijd kunt u short gaan op het aandeel, vaak ook met vijf keer leverage. In dat geval maakt u winst als de prijs van het aandeel daalt. U kunt shorten op het handelsplatform van MarketsX. Hier kunt u een aantal video’s over shortselling bekijken. https://youtu.be/Wo_4s_q549E U kunt shorten op het handelsplatform van Markets. Zo werkt shortselling Vooral tijdens de financiële crisis werd er veel over shortselling gesproken. Sommige mensen vonden het immoreel om te speculeren op de waardedaling van een bedrijf dat in moeilijkheden verkeerde. Het is aan de daytrader zelf om te beslissen of shortselling moreel aanvaardbaar is. In werkelijkheid komt er ook veel gezond verstand bij kijken.

Al in 1849 wilden boeren hun producten in de toekomst op contract verkopen tegen een vaste prijs. Door een contract aan te gaan voor het verkopen van graan tegen een vaste prijs in de toekomst, kregen zij meer zekerheid. Het risico werd in feite overgenomen door de koper, maar die kreeg natuurlijk ook de winst als de prijs van het graan verder steeg of daalde dan de afgesproken prijs.
Al in de negentiende eeuw wilden boeren hun producten in de toekomst op contract verkopen tegen een vaste prijs. Door een contract aan te gaan voor het verkopen van graan tegen een vaste prijs in de toekomst, kregen zij meer zekerheid. Het risico werd in feite overgenomen door de koper, maar die kreeg natuurlijk ook de winst als de prijs van het graan verder steeg of daalde dan de afgesproken prijs.

De moderne geschiedenis van koop- en verkoopcontracten gaat terug tot 1848, toen Chicago de belangrijkste stad was voor de opslag, verkoop en distributie van graan. De graanhandel was seizoensgebonden. Boeren wilden zich verzekeren tegen wilde schommelingen van de graanprijs, die in het ergste geval hun bestaan konden bedreigen. Door een contract aan te gaan voor het verkopen van graan tegen een vaste prijs in de toekomst, kregen zij meer zekerheid. Het risico werd in feite overgenomen door de koper, maar die kreeg natuurlijk ook de winst als de prijs van het graan verder steeg of daalde dan de afgesproken prijs. Door deze relatief transparante constructie ontstond er een klasse van tussenpersonen die de contracten op graan opkochten en verkochten. Zo ontstond een markt voor speculatie en shortselling. Tegelijkertijd kan worden beargumenteerd dat meer kopers en verkopers ervoor zorgt dat een markt liquide blijft. Een liquide markt zorgt uiteindelijk voor nauwkeurigere productprijzen. U kunt u voorstellen wat er zou gebeuren als er veel verkopers op een markt actief zijn (bijvoorbeeld voor graan), terwijl er slechts één koper is. In deze situatie heeft de koper de macht en kan hij de prijs langzaam maar zeker steeds verder drukken. Uiteindelijk zullen de boeren nauwelijks kunnen rondkomen. In deze situatie zullen de meeste boeren waarschijnlijk wensen dat er meer dan één koper voor hun graan was. [table “30” not found /]

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Comments

  • Gerelateerd
  • Nieuw
  • Populair